Østmarka; Langbråten – Sølvdobla – Østmarkskapellet …

Som trim i arbeidstiden skulle jeg på stolpejakt i Østmarka. Oppsal IF har som arrangør et Sykkel/ekspedisjonskart langs grusveier fra Ellingsrud i nord til Sandbakken i sør. Jeg har tatt noen av disse tidligere, men fint å dele opp kartet for flere turer i marka.

Fra Haraløkka tar jeg grusvei til Rustadsaga og videre til Skullerudstua. Her registrerer jeg en stolpe før jeg setter kursen over Ljanselva og opp brattbakken til Vannverket på Skullerud. Herfra følger jeg lysløypa til Grønmo og neste stolpe ved p-plassen.

 

Og her ligger den, Grønmo Friluftsområde  – en ny stor grønn perle i Østmarka for turgåing og rekreasjon – gitt av Renevasjons- og gjennvinningsetaten i Oslo kommune.

Jeg følger grusvei langs deler av Grønmovidda og forbi Langbråten som er en nedlagt plass. Se bilde og tekst nedenfor.

Langbråten var en husmannsplass under gården Store Li (Sørli) fram til den ble skilt ut som selvstendig bruk i 1889. Thomas Sewell (1847-1913), en markant forretningsmann med britiske aner, kjøpte eiendommen omkring 1890. Han var nevø av Thomas Heftye på Sarabråten og var visekonsul for Spania og senere konsul for Sveits, en stilling han overtok etter sin onkel. Sewell og hans kone Anne Marie Cathrine ønsket å bruke Langbråten som landsted. De kalte det gjerne Sølvdobla, etter vannet som ligger lenger øst. Huset utvidet han i 1899 og fikk et herskapshus som mange turgåere fant malplassert her langt til skogs. I 1913 kjøpte Aker kommune Langbråten av Sewell og Pedersen som forpakter. Ved utvidelsen av Grønmo fyllplass mot nordøst på slutten av 1980-tallet ble husene revet og ruinene ligger nå under søppel. (Fakta: Østmarka fra A til Å)

Veien måtte feies med sopelimer. 

Langbråten; når konsulen kom kjørende fra byen opp Ljabruchausseen og svingte inn den smale veien ved Se-Op hvilestue, måtte veien være feid med sopelimer. Det var gitt beskjed om at nå kom konsulen, og da skulle det ikke være hestelort og kumøkk der hans ekvipasje skulle rulle fram til landstedet på Langbråten.” (Lars Alldèn i Søndre Aker Historielags årbok 2013.)

Mye historie i dette området tenkte jeg mens jeg fortsatte på samme vei forbi Sølvdobla og frem til Veikryss. Her tar jeg til venstre og både går og løper opp til Østmarkskapellet hvor det også var en stolpe.

 

 

Østmarkskapellet er en sportskafe mellom Rundvann og Smalvann. Første byggetrinn, kafeteria og peisestue, sto ferdig i 1954. Kapellet ble innviet i 1957, mens et tilbygg for overnatting sto ferdig i 1975. Allerede i 1938 startet planleggingen av et skogskapell i Østmarka. Først var kapellet planlagt reist på Høyås mellom Ødegården og Gullsmeden, men reguleringen av Elvåga til drikkevann gjorde at kommunen i stedet foreslo dagens plassering. Kapellet ble strategisk plassert i enden av den første lysløypa som ble anlagt i Østmarka (1959) som startet ved Rustadsaga. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

Jeg tar blåsti fra Kapellet til Rundvann og videre over Skullerudåsen til Fjellstad. Velger gamme lysløype over Fjellstadmyra et stykke før jeg tar blåsti til Løkka ved Rustadsag og tilbake til Haraløkka samme vei som jeg kom.

Ca 12,3 km

Se tur på Strava HER:

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1305

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top