Østmarka; Flatebymarka rundt fra- og til Streifinn

Aldri før har jeg vært i denne delen av Østmarka, men nå som at Enebakk kommune arrangerer stolpejakt i Flatebymarka måtte jeg nytte anledningen. Selve kartet var nokså omfattende med 57 stolper i alle farger (sort, rød, blå og grønn) og etter å ha studert kartet opp og ned, frem og tilbake, så bestemte jeg meg for å starte fra Streifinn hvorfra jeg skulle ta turen mot klokka.

 

Streifinn; Enebakk IF`s sportshytte. Et fint utgangspunkt for turer i Østmarka både sommer og vinter.

Været var det så som så med, men til tross for at det var varslet nedbør så skulle det all den tid jeg var ute ikke komme en dråpe – herlig. I lett trav (haha) satte jeg av sted mot første stolpe lang lysløypa og deretter videre til neste osv. Underlaget er veldig bra, men stedvis mye høyt og vått gress og derfor ikke til å unngå å bli våt. Men det tåler jeg. Se bilder.

 

 

 

Alltid gøy med nye områder osv tenkte jeg da jeg registrerte en stolpe på Kronstad. En husmannsplass  som er nevnt i folketellingen i 1865 og i 1875 fødde plassen to kuer og to ungdyr. Det ble dyrket litt bygg og noe havre. Plassen ble nedlagt ca 1904. Jeg følger sti videre langs et jorde før den vender mot lysløypa i sørvest.

 

Østre Mortjern ligger vest for Streifinn. 

 

På grusvei passerer jeg like nedenfor Finnhaugen som tidligere var en husmannsplass vest for Streifinn, nord for Østre Mortjern. Plassen hørte under Bergskaug gård og var bygd tidlig på 1800-tallet. Den ble senere skilt ut som selvstendig plass omkring 1850. Fortsatt er det fastboende her.

 

Gjeddevann ligger vest for Streifinn i Enebakk og Rælingen kommune. Vannet er underlagt vannrestriksjoner da Flateby vannverk leverer drikkevann til Flateby i Enebakk. I en periode på 1970-tallet ble drikkevann fra Gjeddevann overført til Nordbysjøen ved hjelp av et pumpeanlegg som tok vannet opp fra Mortjern. Herfra gikk det videre vestover til Nordbysjøen i en utgravd kanal. I oktober 1943 ble Max Manus, Gregers Gram og to andre Milorgkarer sluppet ut i fallskjerm nord for Gjeddevann. En god del containere med våpen og annet utstyr ble sluppet samtidig, men landet flere kilometere lenger sør, så karene hadde 10 dagers leting før de fant utstyret. Ved hjelp av Dammenbrødrene (ved Børtervann) og en rekke Milorgfolk fikk de brakt alt i sikkerhet under låvegulvet på Dammen. Fakta; Østmarka fra A til Å.

Etter å ha registrert neste stolpe i Solberskogen kommer jeg ned til Flateby vannverket ved Gjeddevann (se bilde over). Herfra fortsetter jeg på grusvei et stykke før jeg tar Arminstien sørover. Underveis registrerer jeg flere stolper.

 

 

Stolpe 54 står i bunnen av bakken har følgende info: Det blir fortalt at denne bakken opp til Trollåsen har “fostret en olympisk mester”. Thomas Alsgård skal ha brukt denne som en del av treningen.

 

 

 

Omgivelsene er varierende, men på sti mot Finnland er det bare å nyte. Mosegrønn gammel skog med barnål stier er toppers. Herlig.

Stolpe lengst sør på dagen tur er stolpe 49 som ligger nedenfor gammel plassen Finnland. Plassen Finnland som lå på kollen like ved fødde to kuer og høstet litt bygg og havre og det bodde en familie med 4 barn her. Ut fra navnet må man anta at de første som bodde her var av Finneblod.

Jeg følger blåsti nordover til Skillebekken før jeg kommer innpå grusvei ( Haugsteinveien). Denne følger jeg forbi en gapahuk og videre et stykke før det bærer ut på sti igjen.

 

 

Stolpe 43 står på liten bro med følgende info; Bekken fra Tossmåsan ved utløpet Kythøla, rett sør for stolpen var den 7.ende demningen planlagt for kontroll av vann til Flateby cellulosefabrikk., Men det ble med noen få stein. Da ville i så fall store områder rundt Kythøla, Skillebekk, Bremåsan og Tossmåsan kunne ha blitt lagt under vann.

 

 

Jeg følger sti videre over Kythøla og frem til ny bebyggelse på Rompåsen. Se bilder.

 

Veien skal gå videre opp i Rompåsen, som er regulert til boligbygging.

 

Jeg kommer meg greit igjennom boligfeltet Rompåsen og fortsetter så på sti over Høgåsen. Her skulle det ha vært fin utsikt over “Stranda”, men tåka lå tett i dalen. Gårdene nedenfor her er bl.a. Flateby, Sundby, Ovind, Sikkerbøl, Gjestang, Fossum og Omberg.

Jeg følger sti nedover til liten bro ved Østli som opprinnelig var en husmannsplass til Sundby. Nevnt første gang i kirkeboka i 1858. Solgt til selveie i 1963. Veien opp hit var svingete og bratt, men kjørbar.

 

 

Fra Østli følger jeg Nissestien nedover til grusvei og videre langs denne et stykke før jeg tar inn sti langs en bekk. Stien som går slakt nedover passerer Sangen. En husmannsplass av vesle Sundby. Første gang nevnt i 1851 i kirkeboka. Se bilde nedenfor.

 

Sangen gård

Jeg krysser bekken på grusvei samtidig som en huggorm gjorde det samme. Uventet, men alltid gøy med slike opplevelser. Jeg følger sti opp langs bekken og et jorde før jeg kommer ut på asfalter vei i bebyggelsen. Det stiger jamt og jeg går mer enn jeg løper, men opp kommer jeg. Neste stolpe står ved en bro like nedenfor Haugdammen som tidligere demmet opp vann til Flateby cellulosefabrikk ved Øyeren. Demningen er delvis revet, men det arbeides med, om mulig, rehabilitere demningen og lage et parkområde med badekulp. Se bilde nedenfor.

 

 

Jeg følger Kjensliveien et stykke før jeg tar vei inn til høyre. Her registrerer jeg stolpe 76 med følgende info; Sti fra “100meterskogen”. Vegen her er planlagt videreført til Streifinn. Siste stolpe registrerer jeg på Streifinn der jeg startet.

 

Flatebymarka var en flott opplevelse med fin og variert skog. Gode stier som var godt merket. Kan virkelig anbefales.

Ca 15,3 km

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1308

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top