Østmarka; Skullerudåsen – Svartkulp – Trollvann…

18 september 2017. I og med at Einar en gang tidligere i sommer hadde sagt at han kunne tekt seg en tur til Svartkulp – tok jeg ham på ordet – da jeg hadde planlagt dagens tur til nettopp, Svartkulp. Og siden det er flere vann med samme navn i Østmarka, var det Svartkulp (ytre Svartkulp) mellom Dølerud og Trollvann, vi skulle til.

Fra Haraløkka tok vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi fulgte blå sti til lysløype og deretter langs denne til Fjellstadbakken. Her går vi opp “steirøysa” langs bakken et stykke før vi tar blå sti videre over Skullerudåsen til Rundvann. Underlaget var stort sett greit, men litt søle enkelte steder. Vi passerer Rundvann og følger skogsvei ned til veikryss hvor vi svinger til høyre og straks etter tar vi blå sti til venstre. Her passerer vi Dølerudbakken (gammel hoppbakke) før vi krysser bekken ved Dølerud. Vi svinger deretter til venstre og følger rød løype rett nordover. Her var det jammen fint sa Einar og før vi visste ordet av det – dukket Svartkulp opp.

 

 

Svartkulp, tjern i Oslo-delen av Østmarka like nor for Dølerud. Tjernet er ca 300 m langt i nord-sør-retning, men bare ca 50 m bredt i vest-øst-retning. Det går rødmerket løype over tjernet fra Trollvann til Tømmerholtjern ved Sandbakken. Tjernet som er idyllisk fortjener ikke navnet, men området rundt og særlig i nord, er preget av mørk urskog og trange daler. Det blir satt ut ørret, men denne er ikke lett å få ifølge OFA.

Planen var å ta en tur rundt vannet, men vi blir fristet til å følge umerket sti rett inn i noe som mest av alt lignet en urskog. Her var det grønn mose både på bakken og steinene, trær som lå omhverandre og det var nokså trollsk. Vi kom oss imidlertid greit videre uten uhell og vel forbi myra på østsiden av Trollvann, fulgte vi rød løype ca 100 m til skogsvei. Denne følger vi forbi Trollvann, Sølvdobla og Langbråten til Grønmo før vi fortsetter i lysløypa til Vannverket og Skullerud Idrettsplass. Her i fra, tar vi grusvei til Skraperudtjernet. Høyre eller venstre sa Einar – du bestemmer svarte jeg – og så svingte vi til høyre.

Det er finere denne veien sa Einar mens vi passerte “hestehagen” ved Løkka. Deretter tok vi samme vei tibake til Haraløkka som vi kom. Vi var begge enige om at dette var en fin tur og spesielt flott var det ved Svartkulp. Et lite vann med både sjarme og idyll.

Ca 15,3 km

1:49

#østmarka #oslomarka #svartkulp #løpetur # mosjon #visitoslo

Flere bilder samme tur:

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 942

2 thoughts on “Østmarka; Skullerudåsen – Svartkulp – Trollvann…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top