Skitur i Østmarka; Haraløkka – Vallerud – Bjønnebete…

5 mars 2016. Møtte Einar og Terje på Haraløkka for felles skitur.


Ferske spor i Blindløypa ved Haraløkka

Og allerede kl 09.00 satte vi avsted i helt ferske spor fra Haraløkka i Blindløypa til Bråten og Nøklevann. Her sklir vi ned skrenten og ut på vannet. I flotte scooterspor staker vi over vannet til Bremsrud før vi fortsetter i lysløypa til Mariholtet. Underveis hilser jeg på Steffen som kom mottsatt vei.

Fra Mariholtet tar vi løype nr 264 til Vallerud. Været var ok og med ca null grader, hadde jeg smørt med en blanding av VR 60-70. Festet var greit og det gled godt. Terje og Einar som begge hadde ski med integrerte feller, hadde gode ski, men ulik glid. Forholdene var nær perfekte og det tok heller ikke lang tide før vi kom til Vallerud.

Fra Vallerud tar vi løype over “Lørenskogvidda” til Feiring og Losbylinja.  (gml: foto)

Fra Vallerud tar vi en tilførselsløype over “Lørenskogvidda” til Losbylinja. Løypa som er ca 3 km var kjørt men, det var ikke satt spor. Mulig var vi for tidlig ute? – det gikk i allefall greit å stake og straks etter var vi ved Losbyveien. Her måtte skiene av før vi kunne fortsette mot Feiring og Losbylinja.


Ved Losbyveien mot feiring og Losbylinja.

Etter ca 15 km er vi på plass i Losbylinja. Her staker vi mot Losby og Mønevann. Forholdene er gode og vi nyter turen videre.

Fra Mønevann tar vi nesten 180 grader til høyre og følger løype på skogsbilvei. I og med at denne veien vanligvis er brøytet, nyttet vi sjansen nå som det var kjørt flotte spor. Det er endel stigninger til vi passerer Fiskelausa, men skiene sitter bra og det går greit. Løypa passerer deretter nordenden av Drettvann før den dreier sørover rundt Mortvassåsen og videre opp mot Bjønnebete. Mulig er det litt kaldere for det setter seg is i smøringen og innen vi var opp ved Bjønnebete, så måtte både Terje og jeg srape is. Og dermed forsvant smøringen.


Her skrapes det for is…tross “felle”?


Bjønnebete ligger i området nordvest for Skålsjøen. Navnet skal ha sin opprinnelse fra en hendelse midt på 1800-tallet. Da ble en bjørn skadeskutt her, og man kunne følge blodsporene etter bjørnen helt til Elvåga hvor bjørnen hadde hoppet i vannet.En av Østmarkas mange Milorgkoier lå her under krigen, og her ble to Milorgkarer overrumplet og skutt under en stor razzia tyskerne hadde i september 1944. Hytta ble så sprengt av tyskerne. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

På mer eller mindre blanke ski, gikk det raskt videre. I sjeldent gode løyper suste vi ut på Flømyra ved Løkensetermyrene. Som regel er det vått her, men i dag var det helt perfekt.


Paradisputten er et lite tjern i en myr øst for Eriksvann, like ved Sandbakken, Vangen og Skjelbreia. (foto; Skiforeningen/Markadatabasen)

Løypa videre i Paradisdalen til Skjelbreia er kanskje en av de flotteste i marka og når forholdene er så gode som nå, er det bare å nyte turen videre forbi Paradisputten til Skjelbreia.


Løypekryss ved Skjelbreia – Østmarka

Etter en drikkepause m.m., setter vi kursen mot Eriksvann og Sør-Elvåga. Terrenget er småkupert og det er tungt å holde følge, men jeg staker så mye jeg orker. Vel hadde jeg med smøring, men tok utfordringen med å stake mest mulig og så fikk jeg heller skøyte der jeg måtte. Dette gikk forholdsvis greit og etter å ha passert Tretjerna var planen å skli ned til Sør-Elvåga, men her var det ingen spor, så vi fortsetter derfor til Klokkerud.

Fra Klokkerud følger vi hovedløypa til Smørhullet før vi går opp til Langvann. Det var nå kommet mange ut i marka og løypene ble glatte, men det gled fortsatt godt. Vi staket over Langvann fra syd til nord og skled deretter ned til Langvannsbekken. Her tar vi til venstre og mens Terje og Einar lett rusler opp langbakken eller “Heartbreak Hill” som den også kalles, ble jeg litt missunnelig siden mine ski var så glatte at det var vanskelig og gå fiskebeien. Vel oppe gliste begge to for det var rene salgsmøte for denne type smørefrie ski. Nåja tenkte jeg og satte fart mot Høyås.

Farten ned siste sving til Høyås ble for stor og da den ene skia skled ut i løs snø, fulgte jeg etter med hode først.Det var mye snø og dypt var det også, men med hjelp fra Terje gikk det greit. Heldigvis gikk alt bra denne gangen og vi kunne fortsette nedover bakken og ut på Ødegårdssletta. Her ventet Einar som lurte på hvorfor vi brukte så lang tid. Og mens jeg forklarer sier Einar med et flir, er det derfor du har så mye snø i lua. Ja du skulle ha sett sier Terje – ville ha vært årets bilde til “bloggen”, og så lo vi alle sammen mens vi staket over Katismyra.

Vel over Nøklevann og tilbake på Haraløkka var vi alle enige om at dette hadde vært en herlig dag i Østmarka. Flott runde sa Einar – rene drømmeturen, tror jammen jeg tar samme tur til uka motsatt vei. Vi takket for både en fin tur og for en herlig dag i flotte Østmarka.

Ca 40,1 km

#østmarka #oslomarka #skitur #mosjon #crosscountry #turogtrening

Flere bilder fra samme tur;


Lørenskogvidda


Klar for tur – Haraløkka


Katismyra – Østmarka


Smørhullet – Østmarka

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1058

2 thoughts on “Skitur i Østmarka; Haraløkka – Vallerud – Bjønnebete…

  1. Humoristisk turreferat, Mattis. Morsomt. Ja, tok turen motsatt vei 3 dager senere, men ikke kjørt løype forbi Bjørnebete til Mønevann. Dette er en flott runde hvis man vil gå langt. Takk for turen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top