Landevei; Leirskallen – Brenna….

 

30 mars 2015. Fra Haraløkka med Einar til Skulleruddumpa via Nøklevann skole og Skullerud. Vi krysser Ljanselva og fortsetter på turvei langs denne til Leirskallen. Her ligger også Leirskallen skisenter som har følgende historie:

 

 


Hopprenn i Fredigbakken 1933

Den kjente skiløperen, hoppdommeren og administratoren Axel Huitfeldt spilte en viktig rolle ? han hadde nylig flyttet til Nordstrand. I løpet av de seks første årene fikk Freidig 270 medlemmer av begge kjønn fra Nordstrand og Ljan, dvs. en femtedel av beboerene, og den var allerede fra starten en av de største skiklubbene i landet. Sin første hoppbakke anla de ved Leirskallen. Klubben anså som sin største oppgave å legge forholdene til rette, og motivere for skiturer i Østmarka. Og det ble særlig lagt stor vekt på rydding av løyper. I 1892 leide Nordstrandklubben to skihytter, en ved Øvre Leirskallen og Bremsrud ved Nøklevann.I likhet med andre klubber på den tiden hadde også Freidig som et av sine hovedmål å bygge hoppbakker, og å arrangere renn. I Freidigbakken som ble anlagt ved Øvre Leirskallen, holdt klubben sitt første renn allerede i 1892. Denne første Freidigbakken var for øvrig den mest betydelige hoppbakken på østsiden av byen, inntil Sarabråtbakken ble anlagt omkring 1900. Grane hadde også sin hoppbakke ved Øvre Leirskallen. I 1902 bygget Grane en ny og imponerende hoppbakke, denne gang ved Vestre Leirskallen. Etter at klubbene slo seg sammen ble denne bakken hetende Freidigbakken. Dette var en av landets aller første med oppbygd stillas. Her ble det holdt flere gode landsrenn på begynnelsen av 1900-tallet.

 

Vi løper flere veier opp og ned samt frem og tilbake, før vi finner en stikkvei fra Leirskallbakken  til ny turvei.


Leirskallsvingen/Leirskallbakken

Denne følger vi så frem til Stenbråtveien og deretter Mortensrudveien hvor vi tar til høyre. Her passerer vi Kantarellen innen vi er nede ved Ljabruveien.


Her i fra, følger vi gangvei langs Gjersrudbekken til Klemetsrud og videre til Brenna.

 
Gml.Brennavei

Her tar vi flere veier gjennom bebyggelsen før vi fortsetter langs Vinterveien ned til Skulleruddumpa og Sagdammen. Går opp skrenten forbi Sagstua til Skullerudbakken og så tilbake til Haraløkka samme vei som vi kom. Med ønske God påske osv., avsluttet jeg med stigningsløp den siste biten hjem. En fin tur i nytt område.

Ca 16,4 km

1:44

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg