Østmarka; Haraløkka – Halssjøen – Skråbakkhullet (17.mai plassen)….

18.mai 2020. Da planen var en langtur i Østmarka som <<Hallsjøen rundt>> skulle jeg møte Einar på Haraløkka for felles tur. Både Einar (ganske nylig) og jeg har flere ganger vært rundt Halssjøen med retning mot klokka av en eller annen grunn, men denne gangen skulle vi ta motsatt vei – med klokka.

Fra Haraløkka tok vi grusvei til Ulsrudvannet og Østmarksetra før vi fortsatt videre i lysløypa. Vi passerer Sarabråten og Sleppa før vi fra Mariholtet fortsetter over demningen. Været var strålende, men 5-6 grader var en litt kjølig start på dagen. Men helt greit å løpe i shorts og trøye.

Vi tar blå sti opp noen skråninger til lysløypa på oversiden som vi følger videre til sti- og løypekryss.

 

Valstadløypa som ble anlagt i 1971-72 av en dugnadsgjeng fra Oppsal IF med Knut Valstad i spissen ligger øst for Elvåga. Tanken med traseen var at den ikke skulle gå på vann, slik at den kunne brukes langt utover våren. Løypa som opprinnelig gikk fra Nuggerud til Vangen er nå merket og skiltet fra lysløypa øst for demningen i Elvåga. Løypa ble først kalt <<Påskeløypa>>, men etter Knut Valstads død i 1976 fikk den navn etter ham. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

Her tar vi til høyre inn Valstadløypa et stykke før vi tar blå sti rett østover forbi Haugerkollen til Skulerudseter. Det er mye stein og røtter og ikke så lett å løpe, men fra Skulerudseter og videre er det bedre. Straks etter krysser vi en bro i den nordvestre delen av Halssjøen. Deretter følger vi blå sti langs vannet forbi Lombardiet til demningen helt øst i vannet. Se bilder.

 

 

Lombardiet er en liten slette ved sti- og løypekryss på østsiden av Halssjøen. Navnet er sannsynligvis inspirert av Napoleons bedrifter på slutten av 1700-tallet da han tok Lombardia i Nord-Italia. Stedet ved Halssjøen i Østmarka har muligens fått navnet mens stedet Lombardia stadig var aktuelt i nyhetsbildet. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

 

Halssjøen ligger mellom Lossbyvassdraget og Elvågavassdraget. Vannet er oppdemmet ca tre meter med demning i sørøst. Sammen med Drettvann var Halssjøen hoveddrikkevannskilde for Lørenskog og deler av Skedsmo fra 1950-årene. Lørenskog og Skedsmo har fra 1982 fått drikkevann fra Glomma, og vannene er nå kun reservevann, men har stadig drikkevannsrestriksjoner. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

Ved demningen i sørøst tar vi en drikkepause før vi tar skogsvei ned til veikryss ved Drettvann hvorfra vi tar til høyre. Veien er nokså kuppert og vi både går og løper videre, men det går greit og straks etter tar vi sti inn til Stokkholtmyr.

 

 

 

Stokkholtmyr er et kjent løypekryss som ligger sør for Halssjøen.

Fra Stokkholtmyr tar vi blå sti videre mot Skåbakkhullet. I motsetning til hvordan det var på andre siden av Halssjøen med mye steiner og røtter er det en fryd å løpe på denne siden. Bare å nyte.

 

Skråbakkhullet er et sti- og løypekryss i et søkk mellom Sør-Elvåga og Mortvassåsen, sørvest for Kavlebrumyra. Ved Skråbakkhullet hadde Friluftsklubben i mange år sin tradisjonsrike 17. mai-feiring og på kart og skilt var stedet i lang tid navngitt som 17. mai-plassen. Klubben var aktiv fra 1923 til nærmere krigen. (Fakta: Østmarka fra A til Å)

Vi følger blå sti videre med kurs for Skytten. Terrenget er lettløpt da det stadig går nedover, men enkelte steder, er det kronglete. Vi passerer nord for Purkemyrene og deretter et stikryss hvor vi for ikke så lenge siden tok sti mot Sør-Skytten da vi løp Sør-Elvåga rundt – en liten digresjon, men straks etter, kom vi ned til Skytten og deretter til El Paso (skyttenbrua) som går over sundet mellom Nord- og Sør-Elvåga.

 

El Paso (Skyttenbrua) i Østmarka

 

Sør-Elvåga – Østmarka

Vi krysser over brua og hilser på to Kanadagås med unger før vi følger skogsvei forbi Petersbråtan, Langvannsbekken og opp til Ødegårdsmosan hvorfra vi tar blå sti til Ødegården. Herfra tar vi grusvei forbi Trekanten og Kattisa til Rustadsaga. Det begynner å røyne på og det er tungt å gå opp Nøklevannsbakken eller “Dreperen og den onde Søstra” som den også kalles. Men vi løper greit over Skredderløkka og forbi Kusletta til Haraløkka. En herlig tur i flotte omgivelser som kan anbefales som en langtur.

Einar og jeg takker for turen og innen jeg løper den siste biten hjem tar jeg en runde på Haraløkka for å komme over 21,1 km som er en halvmaraton. Mest fordi jeg har som mål å løpe en halvmaraton i måneden. Mission halvmaraton i Mai – Completed.

21, 5 km

2:54

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1074

2 thoughts on “Østmarka; Haraløkka – Halssjøen – Skråbakkhullet (17.mai plassen)….

  1. Masser av fine bilder her, Mattis. Informativ undertekst på enkelte bilder. Fint å få påfyll av historikk på steder vi passerer. Takk for fin og hyggelig tur.
    🍀🌞

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top