Østmarka; Sør-Elvåga rundt fra Haraløkka…….

6 april 2020. På selveste bursdagen min skulle jeg møte Einar på Haraløkka for felles tur. Ikke bare en hvilke som helst tur, men siden det også var mitt første løp i Run4life Påskeløpene 2020 skulle vi løpe 10 miles (16,1 km) som er en av flere distanser i Påskeløpene.

 

Einar ankommer Haraløkka.

Siden det ikke er så lenge siden vi løp Nord-Elvåga rundt (Deledalsrunden), så skulle vi denne gangen ta Sør-Elvåga rundt. En tur som er omtrent like lang, men mye mer stiløping – akkurat som vi liker.

Samtidig som vi skulle starte kom Trond Inge motsatt vei. God tur sa vi og så løp vi hver vår vei. Einar og jeg fulgte grusvei til Rustadsaga, Trekanten og Ødegården før vi satte kursen mot Høyås. Vi går opp det meste av bakken og løper deretter videre på skogsvei til Pettersbråten og El Paso.

 

Sør-Elvåga sett fra El Paso.

Underlaget var litt sølete enkelte steder, men overraskende bra i terrenget. Vi løper over brua og følger blå sti videre forbi Nord-Skytten til sti kryss. Med sol fra blå himmel nyter vi turen videre. Og her forteller bilder mer enn ord….

 

Fra sti kryss velger vi blå sti mot Sør-Skytten

 

 

Skytten, Sør, ved østbredden av østre vik i Sør-Elvåga. husmannsplass under Losby, muligens ryddet av finner allerede midt på 1600-tallet. Lenge etter at siste husmann var flyttet ut fra Sør-Skytten, drev Losby Bruk og senere Lørenskog Bruk sag her. En dampmaskin (Lokomobil) ble satt opp i 1928, og var i drift fram til 1934. Plankelassene gikk da over Elvåga-isen til Visperud ved Strømsveien. I 1942 ble en ny sag med dampmaskin satt opp på Sør-Skytten, denne gangen i regi av Lørenskog Bruk. Saga hadde tidligere stått på øya i Skålsjøen. Saga var i drift ved Sør-Skytten fram til ca. 1947. restene av den store dampkjelen ligger fortsatt vest for der rød og blå sti går sammen. Andre rester etter sagbruket finnes nærmere vannet. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

Sørøst i Sør-Elvåga

 

Her har ØX nylig vært å ryddet etter beverens herjing

 

Bekken fra Eriksvann har sitt utløp i Sør-Elvåga
Einar på vei over Eriksvannbekken

Vel over Eriksvannbekken følger vi Flyktningeruta (Timian) forbi Tretjerna og videre til Smørhullet. Ruta er både morsom og krevende, men underlaget var bra og det gikk greit.

 

Smørhullet – Østmarka
Sti kryss ved Smørhullet

Fra sti kryss ved Smørhullet velger vi å forlate Flyktningeruta til fordel for blå sti langsmed østsiden av Langvann over Sotåsen. En flott sti som fører frem til sti- og løypekryss ved Langvannsbekken. Herfra tar vi skogsvei et stykke før vi tar blå sti ca 600 m til vei mellom Gullsmeden og Høyås. Vi tar til venstre og straks etter passerer vi Høyås hvorfra vi tar delvis samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. En herlig tur i flotte Østmarka – Sør-Elvåga rundt anbefales. God påske sa vi begge to før vi jeg løp den siste biten hjem.

 

Første løp i Run4life Påskeløpene 2020 er dermed fullført. 

Ca 16,1 km (10 miles)

2:11

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 969

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top