Østmarka – et paradis øst for byen …

Reiser du med Ekebergbanen til Sæter, og vandrer du derifra forbi gården på Munkerud, vil du få øie på nogen vakre, skogklædte åser som hæver sig i øst bortenfor Enebakkveien. Det er Østmarka du får øie på, og har du først fått øie åpnet for hvad den gjemmer i sitt skjød, har den først fått tak i dit sind, en liten plas i ditt hjerte, da slipper den aldri mer” . O.W. Erichsen. Middagsavisen 10.november 1925. (Østmarka fra A til Å)

 

 

Friluftsklubben bidro i stor grad til å gjøre Østmarka kjent og tilgjengelig for Oslos befolkning på 1920-tallet, men det var gymnastikklærer Johan Skau (1858 – 1941) fra Vålerengen skole som regnes for å være Østmarkas oppdager da det var ham som satte Østmarka på kartet. (Fakta; Østmarka fra A til Å.

Se mer om Friliftsklubben HER:

Foruten at det er mye vann, sjøer, tjern og putter i Østmarka så finnes det et utall stier i alle retninger. Både blå-merket og umerket samt stier som minner mest om dyretråkk. Skiforeningen rødmerker sine løyper for bruk om vinteren. Ja, her er det noe for enhver smak.

Jeg for min del har flere favoritt stier (merket og umerket) som jeg benytter så ofte jeg kan – bare å nyte. Se bilder.

 

Langvannsbrenningan er en åsrygg vest for Langvann. En skogbrann i 1889 kan ha gitt navn til åsen. Skogbrannen raserte områder helt ned mot vestre del av Spinneren og vestover mot Grønmo. Sotåsen øst for Langvann kan også ha fått navn etter denne brannen. På Strava kalles sti over deler av Langvannsbrenninga kalles for “Den glemte sti”.
Dryppet som ligger like nord for Karismyr er et vannsig som på karakteristisk vis drypper ned i en dam når det er vått i marka.
Tidligere sto det et tårn som ble brukt i forbindelse med landmåling, satt opp av Oslo Oppmålingsvesen på slutten av 1940-tallet her.

 

Den Hvite foss ligger i Hauktjernbekken like nedenfor “Kulpen” som Thomas Heftye fikk laget som vannreservoar til Sarabråten.

 

Her på Haukåsen står radaren for sivil luftfart bygd av Luftfartsverket i 1964. kuppelen som kalles soppen, golfballen, eller Branntårnet, kan sees fra store deler av Oslo og Akershus. Det var brannvakt i tårnet  til utpå 1970-tallet, men etter at  fly tok over brannovervåkningen, har det unntaksvis, som tørkesommeren 1992, vært vakt i tårnet. Branntårnet som markatraverne sier, er også et populært mål for turer osv.

 

Tidligere sto det et tårn som ble brukt i forbindelse med landmåling, satt opp av Oslo Oppmålingsvesen på slutten av 1940-tallet her.

 

St.Hanskvelden var en festdag for familien Fjelstad. Da grov de opp årets første poteter som sammen med sild var tradisjonell jonsokkost, og kravlet opp på St.Hansåsen. Her møtte slektninger fra Våler i Lørenskog opp hvert år. Mødrene i grannelaget pakket nistekurven, fant frem den store kaffekjelen og ga seg i vei med stort og smått, og så feiret de midtsommer med bål, musikk og historier til solen rant over Østmarksåsen. (Fakta; Søndre Aker historielags årbok 1987, Reidar Brevik og Østmarka fra A til Å.)

 

En tur i Østmarka sommer som vinter kan virkelig anbefales. God tur 🙂

Se Strava HER og HER

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1308

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top