Akerselva fra Kjelsås til Grønland…

Elvevandring i «tigerstaden» – Oslo. Fra topp til bunn.

Sammen med Arvid og Anne skulle Heidi og jeg på tur langs Akerselva. Og etter å ha tatt bussen fra Jernbanetorget til Kjelsås ved Teknisk museum, startet vår tur.

Vi var forholdsvis tidlig ute og det var ikke så mange langs elva enda, men ettersom sola dukket opp, ble det langt flere. 

Underveis ble det tatt bilder og disse forteller mer enn ord…

Været ble bedre og bedre og det ble etter hvert, nokså varmt. Og da passet det bra at Bryggeriet i Nydalen som var vår første stopp, nettopp hadde åpnet.

Nydalen Bryggeri & Spiseri, en oase langs Akerselven

Fra Bryggeriet ved Nydalen går ferden videre nedover langs elva. Det er etter hvert mye folk, men det er jo bare trivelig.

Vårt neste stopp blir en tur innom Hønse-Lovisas hus «hønsreiret». Huset som eies av Kulturetaten – Oslo Kommune, er fylt med historie. Og mens vi nyter kaffe og vaffel fra det gamle kjøkkenet, står Hønse-Lovise i hjørnet og følger med.


Hønse-Lovise; er en viktig litterær figur i skuespillet “Ungen” av Oskar Braaten. Hun er en dame som bor ved Akerselva på 1800-tallet. Hun ble kalt Hønse-Lovisa og huset hennes ble kalt «Hønsereiret» fordi hun tok seg av enslige mødre. Hønse-Lovise ga fabrikkjentene som hadde «kommet i ulykka» tak over hodet og omsorg slik at de kunne beholde ungene sine selv om de var utenomekteskapelige barn. På den måten kunne de være i arbeid slik at de slapp å gi fra seg ungene til oppfostring eller adoptering. Figuren “Hønse-Lovisa” er hedret med en egen statue på Sagene.


Anne og Heidi hos Hønse-Lovise i «hønsereiret»

Vi forlater «hønsreieret» og rusler videre langs elven, men først et bilde fra fossen ved huset.


Fossen ved Hønse-Lovisa – Akerselva

Deretter rusler vi videre nedover…..


Akrobatikk på line


Været er strålende og det er mye folk langs elva


Gammelt og nytt langs Akerselva

Vel nede ved Vaterland som ligger helt øst i Oslo sentrum, følger vi Brugata til Grønland og Asylet. Her avslutter vi turen med lunsj på Asylet – Grønland

Asylet – Kommunegården. Datert 1890-1900  (oslobilder.no)

Asylet; er det populære navnet på en bygning på Grønland i Oslo. Bygningen er også kalt «kommunegården».

Asylet ble bygget som kjøpmannsgård omkring 1730 (tilbygg 1798), i laftet tømmer, bindingsverk og pusset fasade. Huset var barneasyl 1839-65 og sykehus 1868-1903. I perioden 1903-1965 huset bygningen et aldershjem. Det har også fungert som tinghus og banklokaler (Akers Sparebank 1844 og Spareskillingsbanken 1851).

Bygningen ble fredet i 1967 og har vært bydelshus siden 1982. Det drives kafè og restaurant med utleielokaler og uteservering i bygningen, samtidig som den også huser diverse kontorer og verksteder.”


Asylet – Grønland gamlehjem – 1929 (oslobilder.no)


Lunsj på Asylet – Grønland

Takk for følget!

Se Turguiden “Akerselva” HER:

#akerselva #elvevandring #mosjon #nydalen #friluftsliv #oslo #visitoslo

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 942

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top