Østmarka; Vårtur på blå sti til Kroktjern og Branntårnet……

3.mai 2021. Hver vår, omtrent på denne tiden, har Einar og jeg en fast tur som vi kaller “vårtur” – en variert tur med mange høydemeter i flotte omgivelser. Samtidig er dette, som alle andre turer, en befaring av blåmerket sti da Einar og Odd fra DNT Oslo og Omegn har ansvar for stier i Østmarka som ligger vest for Elvåga.

Fra Haraløkka tok vi grusvei til Ulsrudvannet og Østmarksetra før vi fortsatte i Lysløypa innover til nordenden av Nøklevann. Herfra fortsetter vi innover Lutdalen et stykke før vi tar blå sti opp skrenten og videre til Kroktjern. Underlaget er overraskende bra etter regn tidligere på dagen, men det er vått der det pleier. Slik er det bare.

Tror du det er is på Kroktjern spurte jeg mens vi var på vei til vannet – nja svarte Einar, det burde ikke være det. Og ganske riktig så lå vannet der og speilet de flotte omgivelsene.

 

Kroktjern ligger mellom Lutvann og Haukåsen. Tunnelen på vestsiden, som nå er stengt, ble laget i 1947 for å lede vann mot Lutvann i stedet for Hauktjern som er det naturlige avløpet fra Kroktjern. I 1998 ble siste del av den kunstige bekken ned til Lutvann endret som følge av lekkasjen til Romeriksporten. Tidligere endte bekken i selve vannet, mens det nå ble vedtatt at den skulle ha sitt utløp i Lutvannsbekken sør for vannet. Fakta; Østmarka fra A til Å.

 

Straks etter vannet i sørenden ved sti- og løypekryss setter vi kursen opp mot Branntårent, men underveis tar vi blå sti gjennom gammel skog på mosegrønt teppe til stikryss. Her i området rundt Haukåsen var Odd og jeg sist uke for å rydde sa Einar mens vi valgte sti til høyre mot Branntårnet. Det var mye nedfall og toppknekk som lå rundt omkring og det er fortsatt en del å rydde, men det går greit å ta seg fram.

 

 

 

 

Fra Branntåret på Haukåsen tar vi blå sti mot sørøst og ned til Haukåsveien like på oversiden av Mariholtputten. Også her var det nokså mye nedfall, men blå sti gikk for det meste klar av dette. Enkelte steder blir det dannet en ny sti som ofte kan være bedre slik at man ikke alltid fjerner alle hindringer på blå sti.

 

Mariholtputten. (gml: foto)

Vi passerer Mariholtputten før vi i neste veikryss tar til høyre. Ved Sleppa velger vi å ta til venstre og videre rundt Nøklevann til Rustadsaga og deretter tilbake til Haraløkka. Vi avslutter den siste biten over Skredderløkka med stigningsløp. En fin tur i et variert terreng som anbefales.

Ca 13,2

1:43

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur;

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top