Østmarka; Spinneren – Sandbakken – Askvann – Godlia….

3 juni 2020. Lenge har jeg tenkt at vi skal løpe over Spinneren via bautaen og sørover til Klokkerudstallen og Sandbakken. Og da jeg foreslo dette som en langtur til Einar, var han ikke vond å be. Jeg kan være guide sa han for dette har jeg gjort en gang før – og som tenkt, så gjort.

Fra Haraløkka tok vi grusvei til Rustadsaga og Trekanen før vi fra Ødegården tok rød løype innover Gudbrandsdalen. Været var bra og selv om vi var forholdsvis tidlig ute tegnet dette allikevel til å kunne bli en varm tur. Jeg hadde derfor med vann som skulle komme godt med underveis mens Einar ikke hadde med noe drikke – mye vann i marka pleier han å si.

 

Gudbrandsdalen – Østmarka

Vi følger rød løype et stykke til løypedele der vi velger å ta til venstre opp Cudriobakken. Straks etter tar vi en umerket sti (Blåbærstien) som er blitt en favoritt. Omgivelsene er flotte og det er bare å nyte…

 

Blåbærstien er en umerket sti. (Gml: foto)

Vi kommer ut i rød løype omtrent der denne kommer fra Gudbrandsdalen. Her tar vi til venstre mot Langvann. Vi dropper sti langs vannet og klatrer heller opp på åskammen og fortsetter så uten sti i herlige omgivelser frem til blå sti og Flyktningeruta.

 

Umerket sti på oversiden vest for Langvann.

Vi krysser Flyktningeruta og tar en umerket sti videre opp på Spinneren fra nordsiden. Litt kronglete enkelte steder, men ellers greit og straks etter er vi ved Spinner-Bautaen og varden.

 

Einar ved bautaen på Nord-Spinneren

 

Spinneren (Spinneråsen) går også under navnene Nord-Spinneren, Mellom-Spinneren, Sør-Spinneren og Spinnerhue ved den bratte avslutningen av åsen i sør. Åsen som er administrativt fredet for sin bevaringsverdige skog, har av Naturvernforbundet i Oslo og Akershus fått betegnelsen <<Eventyrskog>>, og er av Østmarkas Venner (i 2011) foreslått vernet som særlig viktig for friluftslivet. Nord på åsryggen står en ca 2,5 meter høy stein som muligens har stått der siden 1860. På åsryggen (sør for høyeste del) ligger ei myr med en liten putt som går under navnet Blautmyra mens det i bratthenget øst for Mellom-Spinneren, ned mot Klokkerudstallen, lå ei Milorghytte under krigen, kalt <<Spinnheim>>. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

Fra varden fortsetter vi på åskammen videre mot Mellom-Spinneren. Einar som er guide løper foran og jeg etter. Både terreng og omgivelser er flotte å det er lett å ta seg frem. Ved kraftledningene forlater vi Spinneren og tar oss ned til rød løype mellom Smørhullet og Klokkerudstallen. Underlaget er bra og det går greit frem til grusvei ved Klokkerudstallen hvor vi svinger til høyre mot Sandbakken p-plass.

 

Sandbakken P-plass

 

Herfra tar vi rød løype til Askvann. Løypa er vanligvis ikke særlig løpbar, men en lang periode uten nedbør har gjort forholdene bra og det går greit. Vi kommer frem til en leierplass ved Askvann som er en idyllisk perle, men som mister litt av glansen når søppel og annet skrot blir liggende. Det er flott at mange bruker marka, men det er trist å se at man etterlater seg søppel og annet skrot.

 

Askvann (Askevann) ligger en snau kilometer nord for P-plassen ved Sandbakken hvorfra det går en Natursti rundt vannet. Godkjent bålsted nordøst for vannet.

 

Einar og jeg ved Askvann – Østmarka

 

Vi følger sti langs vannet til nordenden og tar så sti videre nordover mot Dølerud til vi møter blå sti. Her tar vi til venstre mot Godlia. Stien er fin, litt kronglete noen steder, men ØX har ryddet og det går greit.

Fra Godlia følger vi Dølerudveien forbi FOD-gården før vi tar til høyre inn Grønmoveien. Denne veien har tidligere vært stengt, men ettersom at Grønmo er åpen for almen ferdsel er det blitt laget en stor flott parkeringsplass. Vi krysser over sletta hvor det burde ha vært laget en vei til Grønmo P-plass og Grønmo Golfbaner.

Siden jeg har tømt drikkeflasken underveis går vi opp til Grønmo Sportskafè ved golfbanene. Her fyller jeg deilig kalt vann fra kran på veggen og selv Einar tar noe å drikke. Herlig!

 

Grønmo Sportskafè som også er golfklubbens klubbhus, har følgende åpningstider: Man-Tors-Fred-Lørdag og Søndag. Kl 10-18. Tirsdag og Onsdag. Kl 11-19.

 

Grønmo Golfklubb – klubben med det store hjertet. Golfbanen som ble åpnet i 2003 har ni hull ligger ved den gamle søppelfyllingen på Grønmo.

Fra Grønmo Golfklubb tar vi grusvei langs driving rangen til vi kommer innpå <<Brennarunden>> som er en blå merket sti. Denne følger vi frem til lysløypa i Dalsåsen.

 

Oterstua. Speiderhytte tilhørende 1.Nordstrand øst for Dal/Dalsåsen nær lysløypa. Hytta har fått navn etter et myrlendt område sørvest for hytta som tidligere gikk under navnet Otersletta. (Fakta: Østmarka fra A til Å)

Vi krysser imidlertid denne og fortsetter på sti over åsen via Oterstua og langsmed kraftledningene til Generalen ved Vannverket. Deretter tar vi sti ned til Skullerud Idrettspark hvor vi løper over sletta til veikryss ved Skraperudtjernet.

Her velger vi å ta til venstre mot Skullerud skole og Stallerud før vi løper inn til Rustadsaga og Nøklevannsbakken. Det er varmt og jeg begynner å bli sliten, men klarer å løpe den siste biten over Skredderløkka til Haraløkka. En herlig tur med mye stiløping på både kjente og ukjente stier. Alltid gøy med nye områder.

Vi takker for turen før Einar drar inn til Bråten for å bade mens jeg løper den siste biten hjem.

Ca 19,5 km,

3:02

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur:

Åskammen vest for Langvann
Askvann (Askevann)
Ved bålplassen øst for Askvann finner vi skrot og søppel. Du eller dere som har etterlatt dette – Shame on You
Tusen takk til ØX som har ryddet blå sti ved Godlia
Stor P-plass i enden av Grønmoveien ved Grønmo Friluftsområde
Grønmo Friluftsområde ble åpnet i mai 2020
Renseanlegg på Grønmo
Hvor er alle sammen?

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1067

3 thoughts on “Østmarka; Spinneren – Sandbakken – Askvann – Godlia….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top