19 november 2024. Siden det nå var tørre stier og litt barfrost skulle jeg benytte en seniordag for stiløping i marka. At det var kommet et ørlite lag med snø er helt ok så lenge det ikke er is under. Og forholdene i marka skulle vise seg å være bra selv med et tynt snølag.
Ofte når jeg planlegger langturer (20 km ++) i marka er jeg gjerne innom Vangen Skistue, men denne gangen skulle jeg følge stier sørover til Tømmerholtjern og over til Eriksvann via Griseputten. En sti jeg ikke har tatt tidligere, men gøy med nye stier osv. Deretter fortsetter jeg så videre nordover langs Sør- og Nord-Elvåga til Mariholtet Sportsstue.
Fra Haraløkka tok jeg grusvei til Rustadsaga, Trekanten og Øgården. Det var fortsatt ikke helt lyst enda, men i øst skimtet jeg en slags soloppgang. Herlig tenkte jeg mens jeg fortsatte innover i rød løype til Steinbakken der jeg velger å ta til venstre. Løype til høyre går inn Gudbrandsdalen mens jeg følger løype opp bakken mot Kruggmyra. Vel over toppen og straks etter Cudriobakken tar jeg Blåbærstien (umerket) sørover til løype-kryss. Herfra tar jeg blåsti videre et stykke før jeg igjen tar umerket sti til venstre. Stien som på Strava kalles “Den glemte sti” går delvis over Langvannsbrenninga som ikke er spesielt høyt, men allikevel en fin utsikt mot øst. Se bilde.
Vel over toppen og ned til F-ruta går det greit, men det er nokså bratt og det gjelder å være forsiktig. Straks etter tar jeg umerket sti til høyre, opp skrenten og videre sørover på Spinneråsen. Det er en stund siden jeg var nettopp her og jeg surrer litt med å finne rett sti, men finner så frem til Bautaen.
Jeg følger sti sørover (se bilde over) i “Spinnerens Friluftslivsområde” som omfatter Sølvdobla, Dølerud, Spinneren, Tretjerna og som grenser mot bekken mellom Eriksvann og Sør-Elvåga i øst. Området ble vernet som friluftslivsområde i 2013, en verneform som ble innført i forbindelse med markaloven (2009). Stien er lettløpt for det meste, men bratt ned ved kraftledningene. Her i bratthenget øst for Mellom-Spinneren lå en Milorghytte under krigen, kalt Spinnheim.
Med tunga rett i munn kommer jeg ned skråningen til skiløypa i Klokkeruddalen. Var litt spent på underlaget videre, men helt ok å følge skiløypa frem til Klokkerud. Herfra går jeg opp bakken mot Sandbakken, men først en tur bortom Jesusbilde som er malt på stein. Se bilde.
Jeg tar noen bilder ved Sandbakken før jeg løper videre på blåsti til Tømmerholtjern som ligger like øst for Sandbakken. Se bilder.
Fra sti-kryss ved Tømmerholtjern tar jeg blåsti mot Eriksvann. En sti jeg ikke har tatt tidligere, men alltid gøy med nye stier osv. Det var litt kupert, men en morsom sti som gikk via Griseputten til sti-kryss ved Eriksvann. Se bilder.
Fra sti-kryss ved Eriksvann tar jeg blåsti langs vannet nordover. Forholdene er bra og det er bare å nyte. Se bilde.
Jeg følger sti langs bekken forbi Søndre- og nordre Svanefoss hvor “Børre” har satt sitt tydelige preg på omgivelsene og frem til sti-kryss. Herfra tar jeg F-ruta videre et stykke før jeg fra neste sti-kryss fortsetter nordover mens F-ruta tar til høyre mot Slepptjern.
Terrenget er småkupert, men mange fine strekker på godt underlag. Straks etter Purkemyrene som ligger øst for Sør-Elvåga kommer jeg frem til neste sti-kryss. Skulle jeg ta til høyre mot Skråbakkhullet (17-mai plassen) og nordover eller fortsette videre ned mot Skytten og opp Tjuvdalen tenkte jeg mens jeg tok noen slurker vann. Men siden det er lenge siden jeg var i Tjuvdalen var det nettopp den veien jeg valgte. Tjuvdalen som er et dalsøkk nordøstover fra Skytten, mellom Nilsåsen og Svarvestolsbrenna. Stien som stiger slakt går i åpent terreng delvis rundt Nilsåsen og frem til sti-kryss. Herfra fortsetter jeg nordover mot Mariholtet over Gardfangåsen. En ås øst for Nord-Elvåga der navn på åsen kan komme av at det på åsen ble hentet virke til gjerder-gar, skigard.
I neste sti-kryss vurderte jeg å ta deler av <<Påskeløypa>> til Skilledalen og lysløypa, men valgte å følge sti videre til Elvågaveien. Denne følger jeg nordover forbi Gaupesteinene til lysløypa (Mariholtet – Vallerud) og ned til demningen. Her tar jeg noen bilder før jeg løper videre til Mariholtet sportsstue.
Elvåga var opprinnelig to vann, Sør- og Nord-Elvåga. Nord-Elvåga er Østmarkas nest største vann, og det er 7 kilometer fra nordenden av Nord-Elvåga (Fri-Elvåga) til sørenden av Sør-Elvåga. Begge vannene var tidligere tatt ut til drikkevann for Oslo (Aker). I 1962-1965 ble demningen som deler Nord-Elvåga i to ved Mariholtet bygd. De to Elvågavannene ble da hevet hhv ni og fire meter og ble nå ett vann. Ny bru måtte bygges i sundet mellom Sør- og Nord-Elvåga; Skyttenbrua eller El Paso som friluftsungdommen kalte den. Drikkevannet fra Elvåga var de første årene et tilskudd til Nøklevann. Vannet ble pumpet fra Elvåga (Gullsmedvika) til høyeste punkt på åsen for å renne videre nordvestover til Nøklevann ved Bremsrud. I Fri-Elvåga er det badeplass ved Mariholtet og godkjent bålplass på vestbredden omtrent midtveis i vannet.
Det er ikke så ofte jeg er innom Mariholtet, men du verden så godt det smakte med bolle og brus og ikke minst en pause.
Fra Mariholtet tar jeg lysløypa til Sleppa, Sarabråten, under og over Korketrekkeren, Østmarksetra og Ulsrudvannet før jeg avslutter den siste biten hjem med et forsøk på et stigningsløp (puhh).
En fin langtur i marka der forholdene må sies å være gode. En tur å anbefale.
Ca 27 km
Tekst til bilder; Østmarka fra A til Å.
Se tur på Strava HER:
Se flere bilder fra samme tur;