Østmarka; Eventyrlig og trolsk med hodelykt over Slettfjell….

11 januar 2021. Stiløping over Slettfjell med hodelykt skulle bli helt magisk og litt trolsk da vi fulgte blåsti fra Høyås til Hestehullet.

Til avtalt tid dukket Einar opp på Haraløkka for felles løpetur, men før vi satte av sted, skulle Einar få en løpetrøye fra Turogtrening som en forsinket bursdagsgave. Gratulerer med overstått 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra Haraløkka følger vi en brøytet skogsvei til Rustadsaga og Ødegården. Underlaget er tør snø og dermed ikke særlig glatt. Helt greit uten pigger. Vi løper over Ødegårdssletta før vi setter på hodelykta og går opp bakken forbi Skogsbråten til Høyås.

Skogsbråten er en nedlagt plass nord for veien mellom Ødegården og Høyås. Plassen som fikk nytt våningshus i 1917, måtte fraflyttes og rives i 1933 siden småbrukdriften førte til utslipp i bekken som rant ned i Nøklevann som var et drikkevann. Familien som bodde der flyttet da til Steinbruvannet i Lillomarka.

 

Høyås ligger mellom Ødegården og Gullsmeden, der veien ned til Skyttenbrua (El Paso) tar av. På slutten av 1850-tallet flyttet Andreas Hansen fra Enebakk hit med sin familie. Han var skredder og skal også ha vært en dyktig fiolinspiller. Mot århundreskiftet var mor og far Hansen døde og barna flyttet. I 1900 sto det tomt i huset på Høyås som sannsynligvis ble revet kort tid etter. I 1938/39 var det planlagt å reise et kapell – Østmarkskapellet – på stedet. Krigen gjorde at byggingen måtte avsluttes, og da Elvåga ble tatt ut til drikkevann i 1941 måtte planene om et skogskapell her skrinlegges. Ny tomt ble tilvist mellom Smalvann og Rundvann der kapellet ligger i dag.

 

Fra Høyås tar vi blåsti over deler av Finfallåsen før vi fortsetter over Slettfjell som er en av våre favoritter. Det er litt snø, men inte problem og her er det bare å nyte. Med lys fra hodelyktene blir det en litt trolsk stemning, men utrolig flott. Helt magisk.

 

Eventyrlig og trolsk på Slettfjell som er en ås vest for Nord-Elvåga. Et tårn som ble brukt i forbindelse med landmålig sto tidligere på åsen.

Vel over Slettfjell kommer vi ut i lysløypa ved Hestehullet. Her svinger vi til venstre og straks etter er vi i Sleppa. Det går fint å løpe i mellom skisporene som her er veldig bra. Vi fortsetter rundt Nøklevann via Sarabråten til Østmarksetra. Her tar vi Østmarkveien et stykke før vi tar inn på brøytet vei som vi følger frem til Haraløkka Idrettsplass. Og siden vi har en greie om at vi alltid skal over 12 km så ble det en ekstra sløyfe i Blindløypa innen vi var tilbake på Haraløkka.

 

Dårlig med skispor i Blindløypa, men det kommer nok…

En flott tur rundt Nøklevann uten pigger og særlig fint var det på Slettfjell.

Ca 12,3 km

1:38

Fakta: Østmarka fra A til Å

Se tur på Strava HER:

 

Ødegårdssletta – Østmarka

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1074

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top