24 januar 2014 Skitur i Nordmarka, Elveli-Hansemyr-Kikut


Møtte NK (Nils Kristian) på Sørkedalen landhandel for felles skitur. Vi hadde tatt oss fri denne dagen og skulle gå en tur fra Elveli. Vi skulle følge løype til Kikut over Hansemyr, for så å fortsette til Vesle Sandungen. Vi var litt usikre på hvor løypa startet, og spurte derfor en eldre dame som også skulle på skitur. Hun var ivrig og både fortalte om og viste oss på kart, den løypa vi hadde tenkt å følge. Hun forklarte at hun ventet en venninde, og at de skulle ta samme løype som oss. Vi ønsket dem god tur og ca kl 09.30 satte vi så avsted.

Langs elva fra Elveli

Vi krysset elva som anvist av damen, og straks var vi i løypa. Det var kjørt sport tidlig samme morgen, men med ca 2-3 cm nysnø i sporene, brøytet vi løypene og det gled dårlig. Vi fulgte elva et stykke før det begynte å stige og steg gjorde det. Den første biten var noen fiskebeinsbakker med litt stein og grus men, på skogsveien ble det bedre. Her var det fine lange diagonalbakker. Her i høyden var det nokså mye snø, og i det tette snøværet staket vi oss videre fremover til løypekryss på Hansemyr.


Mot løypekryss på Hansemyr
 

Vi fulgte løype mot Kikut fortsatte så videre til det neste løypekrysset. Her velger vi å ta til venstre mot Langlia og Vesle Sandungen. Løypa som nok var prepparert tidlig morgen, fulgte skogsvei og var foruten nysnø, helt ok. Etter ca 3 km  stanset imidlertid sporene ved Smedmyra og det var ikke kjørt spor videre. Vi hadde intet valg, og snudde for retur til forrige løypekryss. Tok så løype ned Tjuvdalen til Østre Fyllingen.


det var spor hit til Smedmyr, men ikke lenger

Her møtte vi to karer samt damen og hennes venninde, og vi lurte alle på om det var trygt å skli ut på Østre Fyllingen. Siden Skiforeningen hadde advart mot å krysse vann da det var usikker is, valgte vi å følge veien mellom Østre og Vestre Fyllingen. Det var kjørt med matte og det lå stedvis både stein og grus. Ved Fyllingen møtte vi løypebasen som kunne fortelle at det var usikker is ved land og at isen forøvrig varrierte i tykkelse. Det ble satt opp røde band for å sperre av løyper som gikk ut på isen.


Løypebasen skjekker isen ved land. ikke sikkeris
 

På Kikut bestemte vi oss for at forholdene ikke var så gode som forventet, og vi droppet derfor å gå videre til Vesle Sandungen. Vi tok derfor en lengre mat og drikke pause på Kikut. Her hilste vi på Tom Stensaker som også tok en matpause på Kikut.


Kikutstua
 

Fra Kikut tok vi naturløype mellom Bjørnsjøen og Østre Fyllingen. Her var det noe kronglete der vi skled over gress, lyng og røtter, men ellers greit. Jeg tenkte på de gangene jeg var her sammen med fatter`n da forholdene var omtrent som da. Den gang var det heller ikke spor, og løyper ble tråkket opp av de som gikk den veien. Slik var det i marka den gangen.

Vi fortsatte så opp forbi Åbortjern, Sulutjern og Appelsinhaugen til løypekryss ved Kobberhaughytta. Her valgte vi å ta til høyre, en naturløype som nok ikke var kjørt på en stund, men hvor det var spor fra en som hadde gått føre oss denne dagen. Vi fulgte sporene til Motjern og Finnerud.


Motjern


Finnerud

Fra Finnerud og ned til Elveli hadde vi fått høre at dette kunne være både en morsom og en krevende tur, der det gikk bratt nedover i en for dagen ikke prepparet løype. Med ca 10-12 cm nysnø, så vi ikke underlaget og det ble nok noe “steinslip” innen vi var tilbake på p-plassen ved Elveli. Det ble ikke helt den turen vi hadde tenkt oss, men en tur som minnet mest om da vi var små og “vaset” rundt for å lage spor. Uansett, hadde vi vært ute i ca 4 timer og sett masse flott natur.

 

 

Ca 26 km


Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 942

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top