Oldtidsveien over Grønliåsen til Hauketo ….

12.april 2024. En av landets best bevarte Oldtidsveier gikk gjennom det som nå er Oppegård kommune. Oldtisveien var en ride- og kløvevei som gikk fra Christiania, over Grønliåsen til Fløysbonn, og videre sørover. Knapt 500 meter nord for parkeringsplassen ved HurlumHeiHuset finner vi kongebordet. Dette er en stor steinhelle, trolig en bauta som har falt om. Sagn knytter både kong Sverre (1100-tallet) og andre konger til kongebordet. Oppegård historielag har satt opp en info-tavle som forteller både om kongebordet og Oldtisdveien. Det er også satt opp benker både her og langs Oldtidsveien.

Jeg har jo vært i dette området flere ganger før, men aldri har jeg tatt turen over hele Grønliåsen fra Myrer til Hauketo via “Tårnet” eller branntårnet som det også kalles. Men først måtte jeg komme meg til Myrer som er et sti- og løype kryss like ved Åsland Pukkverk.

 

 

Fra Haraløkka tok jeg Bølerlia til Nøklevann skole og ned skolebakken til Rustadsaga før jeg fulgte Generalen videre til Skulleruddumpa. Herfra tar jeg Vinterveien over Dalsåsen til Brenna og gangvei ned til Klemetsrud skole før jeg fra Enebakkveien tar inn Maurtuveien. Straks etter kommer jeg til Klemetsrud kirke.

 

 

Klemetsrud kirke er en hvitmalt langkirke i tre, innviet 3. september 1933. Arkitekter var Herman Major Backer (far til Lars Backer), og Einar Engelstad. Sistnevnte overtok da Backer døde året før kirken ble innviet. Byggmester var Martin Olsen. Kirken har 130 sitteplasser. Et tilbygg ble oppført i 1982 med menighetssal og kapell (tegnet av Rolf Christian Krognes). Kirken ble restaurert samtidig. Vinteren 2008/09 ble det foretatt en innvendig oppussing. Prekestol og alter, samt stolene i koret er skåret av Anthon Røvik. Alterbildet er malt av Olaf Willums, Kirken har to kirkeklokker fra Olsen Nauen klokkestøperi, støpt samme år som kirken ble innviet. Den største klokken har kong Haakon VIIs monogram på den ene siden og følgende inskripsjon på den andre: «Klemetsrud kirke. Jeg kaller kom. Joh. 3.16». Orgelet er fra Josef Hilmar Jørgensen, levert i 1933.

 

Jeg passerer kirken og følger Maurtuveien videre til Åsland Pukkverk. Her har det blitt en del ombygging siden sist gang jeg var her, men jeg finner greit frem og etter ca. 9 km er jeg på Myrer som er et sti- og løypekryss. Myrer gård ligger rett nord for Myrertjernet på Oslosiden av grensen mot Ski. Rett ved , på vestsiden, ligger motorveien som skjærer gjennom Sørmarka.

Jeg tar løype nr. 950  over motorveien og deretter løype nr. 2006. et stykke før jeg kommer innpå Oldtidsveien.

 

 

Etter å ha registrert en blå stolpe i Stolpejakten (Nordre Follo, Kolbotn) som dukket uventet opp og helt ut av det blå (haha) fortsetter jeg på sti, som følger Oldtidsveien, mot “Tårnet” eller Branntårnet som det også kalles på Grønliåsen.

 

 

Grønliåsen er en skogkledd åskam sør i Oslo kommune, i området mellom Prinsdalen i vest og Bjørndal i øst. Oldtidsveien går langs toppen av åskammen.

Grønliåsen er et populært turområde og brukes mye av folk fra både Tårnåsen/Hellerasten – Sofiemyr – Kolbotn på Oppegård-siden, og Hauketo – Prinsdalen – Bjørndalen på Oslo-siden. Både barnehager og skoleklasser (se bilde over) bruker åsen flittig, og ikke minst barnefamilier, som gjerne raster på de fine bål- og rasteplassene på Solkollen, på “Utsikten” ved Oldtidsveien og ved “Tårnet”.

 

Grønliåsen er svært lett tilgjengelig, og har et uberørt preg. Skogbildet er preget av åpen, vakker furuskog. Her er det så godt som ingen tekniske inngrep, utenom lysløypa. Grønliåsen har de senere årene fått et gjennomgående skiløypenett, da lysløype fra Prinsdal til Bjørndal har fått tilknytning til de utbedrede løypetrasèene i Oppegård og Ski.

 

 

 

Underlaget har hele veien vært bra – bare å nyte.

Etter ca 12.km kommer jeg frem til “Tårnet” som i 2019 ble satt opp som utsiktstårn og på samme sted hvor det opprinnelige branntårnet stod. Sist gang jeg var her ved tårnet var det tett tåke og null sikt, men denne gangen var det god utsikt. Se bilder.

 

 

 

 

 

 

Med tunga rett i munn og vel nede fra “Tårnet” fortsetter jeg langs Oldtidsveien i retning Hauketo. Underveis passerer jeg flere gravrøyser, stadfestet til jernalderen (500-1000 eKR.f). før jeg krysser lysløypa og til slutt kommer ut i Øvre Prinsdals vei. Se bilder.

 

 

 

 

Jeg krysser Nedre Prinsdals vei og går deretter opp Ljabrubakken før jeg tar Ekebergveien til Sæter krysset på Nordstrand.

 

 

Herfra tar jeg Nordstrandveien til Skulleruddumpa og videre opp Skullerudbakken. Tar turvei et stykke før jeg fortsetter langs Generalen til Rustadsaga og skolebakken. Det begynner å røyne på og det er lenge siden jeg avsluttet løpetur med stigningsløp, men synes jeg fikk dette greit til den siste biten hjem.

En fin langtur over Grønliåsen som kan anbefales.

Ca 22,5 km

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1245

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top