12.april 2024. En av landets best bevarte Oldtidsveier gikk gjennom det som nå er Oppegård kommune. Oldtisveien var en ride- og kløvevei som gikk fra Christiania, over Grønliåsen til Fløysbonn, og videre sørover. Knapt 500 meter nord for parkeringsplassen ved HurlumHeiHuset finner vi kongebordet. Dette er en stor steinhelle, trolig en bauta som har falt om. Sagn knytter både kong Sverre (1100-tallet) og andre konger til kongebordet. Oppegård historielag har satt opp en info-tavle som forteller både om kongebordet og Oldtisdveien. Det er også satt opp benker både her og langs Oldtidsveien.
Jeg har jo vært i dette området flere ganger før, men aldri har jeg tatt turen over hele Grønliåsen fra Myrer til Hauketo via “Tårnet” eller branntårnet som det også kalles. Men først måtte jeg komme meg til Myrer som er et sti- og løype kryss like ved Åsland Pukkverk.
Fra Haraløkka tok jeg Bølerlia til Nøklevann skole og ned skolebakken til Rustadsaga før jeg fulgte Generalen videre til Skulleruddumpa. Herfra tar jeg Vinterveien over Dalsåsen til Brenna og gangvei ned til Klemetsrud skole før jeg fra Enebakkveien tar inn Maurtuveien. Straks etter kommer jeg til Klemetsrud kirke.
Jeg passerer kirken og følger Maurtuveien videre til Åsland Pukkverk. Her har det blitt en del ombygging siden sist gang jeg var her, men jeg finner greit frem og etter ca. 9 km er jeg på Myrer som er et sti- og løypekryss. Myrer gård ligger rett nord for Myrertjernet på Oslosiden av grensen mot Ski. Rett ved , på vestsiden, ligger motorveien som skjærer gjennom Sørmarka.
Jeg tar løype nr. 950 over motorveien og deretter løype nr. 2006. et stykke før jeg kommer innpå Oldtidsveien.
Etter å ha registrert en blå stolpe i Stolpejakten (Nordre Follo, Kolbotn) som dukket uventet opp og helt ut av det blå (haha) fortsetter jeg på sti, som følger Oldtidsveien, mot “Tårnet” eller Branntårnet som det også kalles på Grønliåsen.
Grønliåsen er en skogkledd åskam sør i Oslo kommune, i området mellom Prinsdalen i vest og Bjørndal i øst. Oldtidsveien går langs toppen av åskammen.
Grønliåsen er et populært turområde og brukes mye av folk fra både Tårnåsen/Hellerasten – Sofiemyr – Kolbotn på Oppegård-siden, og Hauketo – Prinsdalen – Bjørndalen på Oslo-siden. Både barnehager og skoleklasser (se bilde over) bruker åsen flittig, og ikke minst barnefamilier, som gjerne raster på de fine bål- og rasteplassene på Solkollen, på “Utsikten” ved Oldtidsveien og ved “Tårnet”.
Grønliåsen er svært lett tilgjengelig, og har et uberørt preg. Skogbildet er preget av åpen, vakker furuskog. Her er det så godt som ingen tekniske inngrep, utenom lysløypa. Grønliåsen har de senere årene fått et gjennomgående skiløypenett, da lysløype fra Prinsdal til Bjørndal har fått tilknytning til de utbedrede løypetrasèene i Oppegård og Ski.
Underlaget har hele veien vært bra – bare å nyte.
Etter ca 12.km kommer jeg frem til “Tårnet” som i 2019 ble satt opp som utsiktstårn og på samme sted hvor det opprinnelige branntårnet stod. Sist gang jeg var her ved tårnet var det tett tåke og null sikt, men denne gangen var det god utsikt. Se bilder.
Med tunga rett i munn og vel nede fra “Tårnet” fortsetter jeg langs Oldtidsveien i retning Hauketo. Underveis passerer jeg flere gravrøyser, stadfestet til jernalderen (500-1000 eKR.f). før jeg krysser lysløypa og til slutt kommer ut i Øvre Prinsdals vei. Se bilder.
Jeg krysser Nedre Prinsdals vei og går deretter opp Ljabrubakken før jeg tar Ekebergveien til Sæter krysset på Nordstrand.
Herfra tar jeg Nordstrandveien til Skulleruddumpa og videre opp Skullerudbakken. Tar turvei et stykke før jeg fortsetter langs Generalen til Rustadsaga og skolebakken. Det begynner å røyne på og det er lenge siden jeg avsluttet løpetur med stigningsløp, men synes jeg fikk dette greit til den siste biten hjem.
En fin langtur over Grønliåsen som kan anbefales.
Ca 22,5 km
Se tur på Strava HER:
Flere bilder fra samme tur;