Østmarka; Kaldt og trått, men veldig flott …

18.januar 2024. Selv om det var nokså kaldt (15 – 21 blå) var det allikevel et gnistrende skiføre i Østmarka da Einar og jeg skulle på langtur. Sola ble også med da den strålte fra en blå himmel – herlig 🙂 Kanskje var det litt trått, men det er bare god trening sa Frank da vi kom til Vangen Skistue.

Einar dukket opp til avtalt tid og straks etter var vi på vei innover til Bråten og Nøklevann. Her følger vi brøytet skøytebane nordover et stykke før vi krysser over vannet til Bremsrud. Deretter tar vi lysløypa videre til Sleppa, Mariholtet, Igletjern og Vallerud før vi sklir ned skråning og ut på jordene eller <<Lørenskogvidda>> om du vil. Med sola midt i mot nyter vi turen videre forbi Hauger, krysser Losbyveien, opp bakken mot Rud, krysser Feiringveien og ned siste bakken til Losbylinja. Se bilder …

 

Mot Vallerud. Lørenskogvidda til høyre i bildet.

 

Utsikt mot Lørenskogvidda.

 

Einar i løype 1052 mot Losbylinja.

 

Det er også kjørt med matte opp til Finstad

 

Ned bakken til Losbylinja

Vel nede på Losbylinja tar vi til høyre. Normalt er dette fine stakepartier, men på trått føre får vi lite gratis. Vi tar løype 256 (Losby – Mønevann – Knurra) videre. Underveis passerer vi vannhjulet, det gamle verneverdige vannhjulet som drev saga ble tidlig gitt til Lørenskog kommune. Hjulet har blitt restaurert og byttet ut i flere omganger, nå sist i 2020. Vannhjulet er motiv i Lørenskogs kommunevåpen. Mye historie her i Losbyvassdraget.

Vi var litt spent på hvordan det var på Mønevann ad overvann osv., men her hadde Markaskolen kjørt spor med scooter og det er bare å nyte løypa over Mønevann og Fløyta til Knurra.

 

Mønevann er det nordligste vann i Losbyvassdraget. Vannet er demmet opp i nordenden med en seks meter høy demning. Det er vann herfra som gjennom flere hundre år har drevet både elektrisitetsverk, mølle og flere sagbruk tilhørende Losby. Kommunen har opparbeidet en stor badeplass i vika mot demningen. Her er det toaletter, badebrygge, flåte og stupebrett.

Finnland; ved bredden øst for Mønevann var tidligere en plass under Losby (Østmork). Stedet hadde fastboende fram til omkring 1960. Eier er stadig Losby Bruk, og bygningen ble fra 2012 leid ut til Markaskolen, en del av grunnskoleavdelingen på Skedsmo vgs. Her for ungdom med behov for alternativ skolegang tilbud om undervisning og aktiviteter med fokus på friluftsliv som sti- og løyperydding, m.m., og bruk av naturen. Fakta; Østmarka fra A til Å

Fra Knurra som ligger i sundet mellom Røirivann og Fløyta tar vi løype nr.189 opp gjennom Skålsjødalen til Skålsjøen. Det er mye snø (15-20 cm) og nokså tungt å tråkke spor, men så hører vi en motordur og jammen dukker Markaskolen opp med to scootere. Vi hilser og takker for nye spor. Det ble nå mye enklere å ta seg videre opp Skålsjøveien, men nesten oppe ved Skålsjøhytta så kommer Markaskolen i retur. De forteller at det er mye overvann på Skålsjøen og at de dermed ikke kunne kjøre spor. Det var da som bare tenkte vi, men fortsatte allikevel opp til Skålsjøen.

 

Skålsjøen sett fra Skålsjøhytta. Hytta som Høybråten jeger- og fiskeforening fikk satt opp i 1945 ligger i nordøstlige vik av vannet. Hytta kalles for Skålsjøhytta og er jevnlig i bruk av klubbens medlemmer.

Einar og jeg gjør en rask rådslagning om veien videre, men å snu var helt uaktuelt. Derfor fortsatt vi utover Skålsjøen i gjensnødde spor (se bilde over) til løypekryss på motsatt side.

 

Drikkepause på Skålsjøen.

 

Skålsjøen er et vann mellom Losbyvassdraget og Elvågavassdraget. Vannet er oppdemmet to meter med gammel dam av stein og torv i nordøstre vik. Skålsjøen ligger på vannskillet mellom Losbyvassdraget som ender i Fredrikstad og Mjærvassdraget som ender i Moss.

 

Vel over Skålsjøen uten problemer tar vi løypa videre opp til løypekryss ved Løkenseterputten. Herfra fortsetter vi i gode spor til Vangen via Askevannet. Mest fordi det ikke var spor frem til Steinsjøen.

 

 

Kanskje den beste markabolla …??

Vi prater med Frank og Roy om dagens tur og om forholdene underveis. Vi skryter av gode løyper som det har vært stort sett hele veien, men klager over trått føre og at vi ikke får noe gratis. Men det er jo bare god trening sa Frank og lo.

Etter en god pause med mat og drikke takket vi for oss og var så klare for neste etappe mot Skjelbreia. Fra Vangen skulle vi ta løype nr 423 som starter med frisk utforkjøring ned til Kjerrmosen. Roy som advarte mot at fuktige hansker kunne fryse skulle få rett i det da hanskene frøys til is og det samme gjorde fingra mine. Jeg hadde tørre hansker i lomma, men valgte å gå videre til Skjelbreia med et håp om at dette skulle bedre seg. Da dette ikke ble noe bedre måtte jeg bytte hansker før vi kunne gå videre. På grunn av frosne fingre måtte jeg få hjelp av Einar til å skifte hansker.

Omsider og mye lettere til sinns, etter hvert som fingrene tinte, gikk det bedre – faktisk ble det helt ok. Fra løypekryss ved Skjelbreia tar vi løype nr 183 til Eriksvann og Klokkerudmyrene.

 

Mellom Eriksvann og Torsmosen går løypa fobi Tretjerna.

 

Klokkerudstallen ligger ved veikryss/løypekryss nordvest for Sandbakken. Tidligere var det stall og varmestue for skogsarbeidere her. Ei lita brakke står fortsatt igjen, den er veldig forfallen, men har med jevne mellomrom fått enkel utbedring fra Bymiljøetaten.

 

Fingerbølmyrene.

Fra Klokkerud tar vi hovedløypa eller <<Sandbakkenløypa>>  nordover til Smørhullet, over Fingerbølmyrene og frem til løypekryss ved Pettersbråtan. En tidligere nedlagt plass på vestsiden sør i Nord-Elvåga. Vi tar anleggsveien forbi Langvannsbekken og Øgårdsmosen før vi fra Høyås suser nedover til Øgårdsletta og Kattisa.

 

Over Nøklevann fra Kattisa til Bråten. Se mer om Nøklevann HER:

Sporene over Nøklevann, det tredje største vannet i Østmarka, er bra og straks etter er vi på Bråten. Herfra tar vi samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. En herlig dag i flotte Østmarka og en flott tur som kan anbefales.

I skrivende stund er varslet væromslag med regn, sludd og plussgrader kommet og forholdene er ikke de samme, men vinteren er vel ikke over … ??

Ca 44 km

Se deler av tur på Strava:

 

 

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1244

2 thoughts on “Østmarka; Kaldt og trått, men veldig flott …

  1. Fint referat, Mattis. Skulle kanskje nevnt noe om endring av planlagt tur. Tenker på valget vi gjorde ved Møsevann om ikke gå løypa opp til Finskelause og Dretvann, men heller ta sjansen over Mønevann og den veien.

    1. Takk Einar. Ja planen var jo egentlig å gå vestaveien om Bjønnebetet og ned til Vangenrunden ved Løkensetermyra, men da vi sjekket Mønevann jfr overvann viste det seg jo å være supre forhold med flotte scooterspor. Kanskje tar Vestaveien neste gang vi går langtur 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top