26 august 2020. Siden Frode kunne fortelle at han bl.a. ikke hadde vært på Tømmereåsen, det høyeste punkt i Ski kommune, var det nettopp dit vi skulle, men først skulle vi en tur til Kjerringhøgda.
På Bysetermåsan møtte jeg Frode til avtalt tid for felles løpe- og skravletur i Østmarka. Vi skulle opp på flere høyder med god utsikt til store deler av Østmarka, men også mot Gaustatoppen og andre steder. Været var litt grått, men heldigvis, ble dette bedre utover dagen – en forutsetning for god sikt.
Vi fulgte Rausjøveien et stykke før vi tok inn på blåsti. Straks etter kommer vi til Byseter, en hytte som nå brukes av speidere fra Bøler. Vi fortsetter videre på samme sti som er godt merket til Kjerringhøgda. Det stiger jamt og trutt, men straks etter myra, dukker den opp. Tårnet på Kjerringhøgda som rager 8 meter rett til værs. Og selvsagt måtte vi opp i tårnet.
Kjerringhøgda er med sine 349 moh nr.17 blant de høyeste toppene i Østmarka. Utsiktstårnet som står på toppen ble reist som branntårn i 1951/52, og var i drift helt frem til tidlig på 1970-tallet. I 2000 og sist gang i 2018/19, ble tårnet restaurert av Oslo Kommune, Friluftsetaten, i samarbeid med Skogbrand Forsikringsselskap og Akershus fylke, og åpnet for friluftsfolket.
Det er både bratt og høyt, men vi legger høydeskrekken til side og holder oss godt fast. Dette er jo helt fantastisk sa Frode som bare hadde hørt om tårnet, men ikke har vært her før. Vi nyter utsikten til Østmarka og knipser mange bilder før vi forlater tårnet.
Fra Kjerringhøda følger vi blåsti videre vestover til stikryss hvor vi svinger til venstre. Deretter kommer vi innpå samme sti som vi kom ved Byseter hvorfra vi tar samme sti- og vei tilbake til Bysetermåsan. Nå velger vi å følge Vangenveien videre forbi Igletjern eller Igla som den kalles før vi fra veikryss tar til venstre mot Skjelbreia.
Underveis mens vi løper skravler vi litt om alt mulig, men så blir vi mer og mer opptatt av at det skulle ha vært gøy med en fellestur for Team Sportsmanden der vi en gang til høsten løper fra “tårn til tårn” (Kjerringhøgda – Grønliåsen).
På Skjelbreia som tidligere var en plass under Rausjø Bruk og skjenkestue for plankekjørere på plankeveien som gikk forbi, studerer Frode skiltene i et stikryss like ved. Vi tar blåsti videre fra Skjelbreia til Svartoren som er et smalt kunstig langt vann på kommunegrensa mellom Enebakk og Ski. Vannet som er ca 2,8 km langt og bare 10-50 meter bredt, var opprinnelig en bekk, men ble tidlig på 1800-tallet demmet opp i sørenden for fløting.
Vi krysser Svartoren på fin bru før vi fortsetter til neste stikryss. Her svinger vi til høyre mot Tømmeråsen. Underlaget er bra og det er bare å nyte. Det er ikke særlig bratt, men det stiger jamt før vi plutselig er oppe. Her var det jammen fint sa Frode som straks gikk i gang med å finne ut av hva vi så.
Tømmerås; Med 313 meters høyde gir Tømmerås, Ski Kommunes høyeste topp, fantastisk utsikt – særlig mot vest.
I 1993 ble det av Ski Kommuneskoger etablert en rasteplass med benker og bålsted. Det ble også lagt ut en gjestebok hvor besøkende ble oppfordret til å skrive en hilsen. Årlig har ca 2000 personer skrevet seg inn i boka.
Sommeren 2004 ble det satt ut en stor tavle med oversiktskart over hva man ser fra åsen samt en sikteskive med navn på nære og fjerne topper og andre holdepunkter.
Som de første denne dagen skriver vi oss inn i gjesteboka med Team Sportsmanden v/ Frode og Arvid. Deretter returnerer vi til stikryss ved Svartoren samme vei som vi kom. Men denne gangen fortsetter vi på blåsti langs Svartoren til en flåte der blåsti forsetter på den andre siden.
Trekkflåten tvers over Svartoren, er det pensjonistgjengen fra ØX som står bak. Vittige tunger har foreslått “tax free” salg ombord, siden den krysser grensen mellom Ski og Enebakk (haha).
Vi trekker oss over vannet før vi fortsetter videre på blåsti mot Vangenveien. En sti som er ny for oss begge to, men det er alltid gøy med nye stier.
Vel ute på Vangenveien er det ikke lange biten tilbake til Bysetermåsan, men vi rekker å oppsummere turen som en flott tur i fine omgivelser med variert terreng. Endelig kom jeg på topptur i Ski sa Frode med et smil før vi takket for turen og satte kursen hjem. En tur å anbefale.
Ca 12,3 km
2:17
Se tur på Strava HER:
Tekst til bilder: Østmarka fra A til Å.
Flere bilder fra samme tur;