Østmarka; Favoritt-stier i Østmarka …

30 sept. 2024. I Østmarka finnes det et utall av stier – merket og umerket, mye brukt og mindre brukt osv., men det er nettopp i dette virvaret at jeg har funnet noen av mine favoritter. At de fleste av disse er umerket har sin sjarm, men flere har fått egne navn bl.a. på Strava. Det var nettopp noen av disse jeg skulle ta i dag for etter flere dager uten nedbør er forholdene bra – bare å nyte.

 

 

Fra Haraløkka tar jeg grusvei til Rustadsaga, Trekanten og Ødegården før jeg fortsetter på umerket sti kalt <<Blå Exstra>> . Stien som går på åskammen langsmed Plankeveien og rød løype fra Ødegården til Kruggmyr er både variert og morsom. Etter ca. 1 km tar stien brått ned og over rød løype før den fortsetter sørover som <<Blåbærstien>>. Denne går på åskammen mellom Kruggmyr og Gudbrandsdalen.

 

Blåbærstien

Underlaget er bra og det er bar å nyte. Jeg krysser rød løype ved Gudbrandsdalen og fortsetter så sørover på blåsti. Denne går langsmed en mindre kjent sti som kalles <<Knivstikkarstien>>. Fra blåsti tar jeg nok en umerket sti som går delvis over Langvannsbrenninga og ned til Flyktningeruta. Denne kalles <<Den glemte sti>>. Stien som går på variert underlag (se bilder under) og har en nokså bratt skrent på slutten, men holder man tunga rett i munn så går det greit.

 

Den glemte sti
Den glemte sti går delvis over Langvannsbrenninga.

Vel over toppen og ned skrenten til Flyktningeruta fortsetter jeg langs denne frem til sti-kryss ved Smørhullet NØ. Herfra tar jeg Lerkestien som er blåmerket over Sotåsen til Langvannsbekken.

 

 

Sotåsen nordøst for Langvann har trolig fått navn etter en stor skogbrann i 1889, som også ga navn til Langvannsbrenninga. Tidligere het åsen Grytåsen, muligens etter ei jettegryte som skal ligge her, men som ingen har kunne påvise. Øst for åsen går en blåmerket sti (se bilde) som går under navnet Lerkestien. Navnet har den fått siden det her er ett av få steder i Østmarka det vokser Lerk. Treslaget har blitt plantet her og regnes som en fremmed og uønsket art. BYM har ingen planer om å forsøke å bekjempe den. Fakta; Østmarka fra A til Å.

 

 

Langvann ligger mellom Østmarkskapellet og Sør-Elvåga. Se mer om Langvann HER:

Vel over Sotåsen og ned til sti- og løype kryss ved Langvannsbekken tar jeg blåmerket sti langs bekken og opp til Langvann. Herfra fortsetter jeg på blåsti til Ødegårdsmåsan før jeg tar deler av Karl Xlls vei  (blåmerket) forbi Bjønnesteinen til Ødegården.

 

Bjønnesteinen på Ødegårdsmåsan skal ifølge historien ha berget livet til en kar som ble jaget av en bjørn og reddet seg opp på steinen. En annen historie vil ha det til at det var en ulv som jaget mannen, så historiene er neppe særlig troverdige. Fakta; Østmarka fra A til Å

Fra Ødegården tar jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom.

Stiløping i marka er både gøy og utfordrende, men kan anbefales. Og er du som meg så har du helt sikkert dine favoritter du også.

Ca 12,7

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur;

Blå Exstra
Blåsti fra Gudbrandsdalen og sørover
Langvannsbekken
Langvann

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1269

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top