Østmarka; Skitur med bollepause på Vangen Skistue …

19 februar 2025. Som en slags test av en langtur før vinterens vakreste eventyr med “HHTs fellestur fra Sjusjøen til Gåsbu – 8 mars” skulle jeg møte Einar på Haraløkka for felles tur i Østmarka. På relativt kort tid bestemte vi, jfr. varslet væromslag og førefall i Østmarka at vi snarest måtte få til en skitur på 40 km ++. Turen skulle bli til underveis, men først skulle til Vangen Skistue.

Fra Haraløkka tok vi raskeste veien til Bråten og Nøklevann før vi staket over denne til Kattisa på motsatt side. Det gikk greit over vannet og videre over Kattismyra til lysløypa. Siden vi skulle til Vangen Sportstue valgte vi kanskje den vanligste veien da vi satte kursen mot Høyås, Pettersbråtan, Smørhullet. Klokkerud og videre over Torsmåsan til Eriksvann. Det skal nevnes at vi hele veien gikk i nykjørte spor. Takk til BYM. Fra løypekryss ved Eriksvann velger vi løype over vannet fra nord til sør. Forholdene er bra og det er bare å nyte.

 

Einar på Eriksvann som ligger sør for Elvåga som følger kommunegrensen mellom Oslo og Enebakk. Rett sør for vannet grenser de to kommunene mot Ski, mens nordenden av vannet så vidt går inn i Lørenskog. Fint bade- og fiskevann. Vannet hadde drikkevannsrestriksjoner fra 1969 til 1981 pga. utløp i Elvåga. Dalen nordover til Sør-Elvåga er administrativt fredet for sin bevaringsverdige skog. Svanefoss, Nordre og Søndre er fosser i bekken mellom Eriksvann og Sør-Elvåga der også Flyktningeruta krysser bekken.Vi går Eriksvann på langs mot sør og fortsetter så videre i hovedløypa til løypekryss ved Skjelbreia. Herfra tar vi løype 423 (Skjelbreia – Vangen).

 

 

Skjelbreia som i dag eies av Oslo kommune og som disponeres av Oslomarka Trekkhundklubb, var tidligere en plass under Rausjø Bruk. Her var det en skjenkestue for plankekjørere på Plankeveien som gikk forbi. Etter at plankekjøringen tok slutt i 1865, da Enebakkveien slik den går i dag ble anlagt, ble plassen drevet som en husmannsplass under Rausjø. (Gml.foto)

“Fra starten ved Skjelbreia er løypa ganske flat, men den siste halve kilometeren opp til Vangen er det noe stigning, med noen tøffe kneiker på slutten. Vær OBS – for her kan det også være mye folk. Den første halvdelen går på skogsbilvei, som er en del av den gamle Plankeveien gjennom Østmarka over Skjelbreia. I løypekrysset halvveis tar vi til venstre – her går det løype rett fram til Bysetermosan. Etter litt stigning går løype 182 til høyre – det er “direkteløypa” mellom Bysetermosan og Vangen. Like etter, går en scooterløype inn til venstre – via Skogmosen til Paradisputten”.

 

 

Vangen ligger sentralt i Østmarka Nasjonalpark, med utsikt mot idylliske Tonekollen. Stua som eies av Skiforeningen, har overnattingsmuligheter, men drives i dag mest som leirskole for barn i ukedagene. Det er også et populært sted for kurs, eventer, klasseturer, selskaper og seminarer. Vangen har også utleie av kanoer. Det er et hav av turmuligheter rundt Vangen, med Tonekolle og Mosjøen som nærmeste nabo, enten om man padler seg en tur i Mosjøen og kanskje glir ned til Børtervanna (padleeldorado) eller går seg en tur til Tonekollen (en av de fineste) med utsikt til Holmenkollen, Norefjell og Gaustatoppen m.m. Man kan også få gode turtips av oss både sommer og vinter. Se mer om Vangen Skistue HER;

Etter ca 16 km kommer vi til Vangen Skistue hvor det vanker bolle og kakao/kaffe før kursen settes nordover. Selve turen skulle bli til underveis, men planen var å komme nordover før vi vendte vestover. Vi snakket med Roy som var usikker på løypene nordover, men mens vi nyter den berømmelige “Vangenbolla” starter en løypemaskin som skulle i den retning vi hadde tenkt videre. Herlig.

 

Steinsjøen ligger vest for Tonevann. Motstandsmannen Max Manus landet i fallskjerm sammen med Gregers Gram ved Steinsjøen under det de kalte operasjon Mardonius mars 1943. De ble på denne måten fraktet over fra treningsopphold i England sammen med en mengde utstyr. De skulle utføre sabotasje mot tyskerne i og rundt Oslo. En av de etter hvert rustne containerne fra området, kan nå sees i peisestua på Vangen. Fakta; Østmarka fra A til Å

I nykjørte spor tar vi løype 189 over Steinsjøen, Gjeviksputten og Vælsputten til løypekryss der vi tar tar til venstre (løype 174) til neste løypekryss ved Løkensetermyrene eller Flømyra som den også kalles. Til nå har vi fulgt flotte spor, men siden planen var å komme nordover skulle vi ta løype 421 over myra og videre opp til “Grisebingen” og Vestaveien. Men her var løypa dårlig og vi valgte å ta skiene av for så å gå et lite stykke. Vel fremme og utpå veien var det ikke nykjørte løyper, men bevares, disse var  allikevel gode og det gikk greit videre over Eggemosen og frem til Bjønnebete.

 

“Snuplassen som tømmerkjørerne kaller Grisebingen. Strekningen er en del av den såkalte Næss-løypa, oppkalt etter eneboerbrødrene Johan og Albert Næss, som holdt til i dette området i mer enn 50 år. De bodde hver for seg, og det var Albert som hadde griser”.

Straks etter Ryenseter fortsetter vi videre på Vestaveien i løype 1609 mot Mønevann. Se løype motsatt vei;

Løypa følger veien mellom nordre del av Mønevann og fram til løypekrysset under Mortvannsåsen, vest for Ryensetra. Underveis passerer løypa Fiskelaushytta og tjernet Fiskelausa, og går forbi et par løypekryss nord for Drettvann. Der krysser løypa løype 566, som går mellom nordenden av Deledalen og SkålsjøenVed Mortvannsåsen møter løypa løype 421 som tar deg videre sørover over Bjønnebete og Paradisputten til Skjelbreia. Eller du kan ta løype 276 nordover mot Mariholtet via Stokkholtmyra og Stakanløypa.

 

Fra Mønevann følger vi løpene 256, 253 og 252 (Losbylinja) over Losby golfbaner og videre nordover langs Losbyelva. Se bilder.

 

 

 

 

Utgangspunktet for denne løypa er parkeringsplassen ved Sørlihavna, omtrent der elva møter Gamleveien/Nordliveien – et stykke vest for Lørenskog kirke. Løypa går først sørover i flatt terreng. Rett etter start holder du til høyre. Her går løype 250 rett fram og til venstre – mot Kurland og Skihytta i Lørenskog. Ca. 1,2 kilometer fra parkeringsplassen fortsetter løype 252 (Losbylinja) rett fram mot Losby. Her tar du til høyre, og nå blir det stigning fram til Feiringveien, som krysses. Det går nedover fra Rud, Losbyveien krysses, og så er det litt motbakke igjen fra Hauger. Da er også Haugerveien krysset.

Vel over Lørenskogvidda på bra underlag (uten spor) klyver vi opp en skråning og inn i lysløypa “Vallerud – Mariholtet“. Løypa kjenner vi godt fra tidligere turer. Vi visste at den var nokså kupert og ettersom teipen under skia var slitt ble bakkene lange, men gøy å kjøre nedover. Vel nede på demningen tar vi en rask drikke pause.

 

 

 

Fra Mariholtet tar vi lysløype til Sleppa og Bremsrud før vi sklir ut på Nøklevann. Med sol fra blå himmel er det bare å nyte den siste biten over vannet til Bråten og tilbake til Haraløkka samme veien som vi kom. En herlig tur som kan anbefales når forholdene er til stede.

Ca 46,2 km

Se tur på Strava HER:

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1288

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top