Midt mellom Moss og Oslo der Oslofjorden er på sitt smaleste ligger Drøbak – en idyllisk “perle” i Frogn kommune.
Drøbak er en tidligere kjøpstad, nå by på østsiden av Drøbaksundet. Drøbak er adm.senter i Frogn kommune i Akershus, og hadde 13 409 innbyggere per 1.januar 2017. Drøbak fikk i 1842 kjøpstadsrettigheter og ble dermed en by – den eneste i Akershus på den tiden, men i 1962 opphørte Drøbak som egen kommune og ble innlemmet i Frogn landkommune og dermet hadde ikke Drøbak lenger bystatus. Først i 2006 fikk Drøbak tilbake bystatusen etter vedtak i kommunestyre.
I gamledager fungerte Drøbak som vinterhavn for Oslo da fjorden innenfor Drøbaksundet kunne fryse igjen.
Av forsvarsmessige hensyn ble det på 1800-tallet bygget en undersjøisk molo – Drøbakjeteen på Hurumsiden av sundet slik at fremmede krigsskip skulle tvinges østover i passasjen hvor de norske forsvarsverkene var sterkest. En viktig hendelse i Drøbaks historie var senkingen av krysseren Blücher som ble beskutt fra Oscarsborg festning.
Fredrik Stabel (1914-2001). Avistegner m.m., avistegnergalleris med fast utstilling av flere av Stabels tegninger.
Biologen; Universitetets marinbiologiske stasjon – ligger rett ved småbåthavna i Drøbak. Denne forskningsstasjonen ble etablert allerede i 1894. Den laftede bygningen er i dag et landemerke ved innselingen til Drøbak havn. En av hovedpersonene bak opprettelsen av stasjonen var Fridtjof Nansen.”Biologen” kan stå som et symbol på det rike biologiske mangfoldet rundt Drøbak, og den forskning som dette danner grunnlag for.
Drøbak kirke og Drøbak kirkegård ligger sentralt i Drøbak i Frogn kommune i Akershus. Kirken som er av tømmer og innviet i 1776, ble bekostet av forettningsmannen, trelasthandleren og skipsrederen Niels Carlsen og hans kone.
Til Drøbak kommer man med enten bil, buss eller ferge. Har du ikke vært i Drøbak før, så anbefales dette. Byen er like trivelig sommer som vinter. God fornøyelse!
#drøbak #visitdrøbak #oslofjorden #småby