Østmarka; Haraløkka – Grusbakken – Vangen…på ski

                            21 mars 2009. Siden vi ikke skulle gå årets Birkebeinerrenn, hadde Terje og jeg  planlagt en langtur i Østmarka som erstattning. Ca kl 09.00 satte vi av gårde fra Haraløkka og med minus 2  var det skarpt føre. Hadde varmet inn isklister og lagt KR40 “lilla” utenpå. Det lugget noe til å begynne med, men ettersom vi staket over Nøklevannet hvor det var noe is, ble skiene bedre. Fra Kattisa og innover Ødegårdssletta var det nypreppa og skiene fikk godt feste. Vi passerte Ødegården, tok til høyre ved Høyås, og fulgte løypa videre forbi Ødegårds måsan og i god fart gikk det nedover til Petersbråtan. Her fulgte vi løypa forbi Smørhullet og i godt fart på det skarpe føret, var vi straks fremme ved Klokkerudstallen og  Sandbakken der vi tok en drikkepause. 

                           
                                Sandbakken, drikkepause

                            Vi satte så kursen videre i retning av Krokhol. Passerte over Stormyra og etter ca 2 km kom vi til hovedløypa mellom Krokhol og Skjeldbreia. Her var løypene nykjørte og vi var nok de første som gikk i dem denne dagen. Sola titter frem og vi nyter hvert sekund.

                           
Speiderhytta i Krokholsveien.

                            Vel over toppen og på vei ned mot Skjeldbreiavannet velger vi i krysset føre vannet, å ta til høyre.  Her følger vi flotte løyper videre over noe myr og langs et lite tjern før vi etter noen vågale utforkjøringer på hardt underlag, kommer oss helskinnet ned til Skjeldbreia gård. Vi merker at festet er blitt dårligere etter ploging på hardt underlag, men det sitter fortsatt brukbart.

                           
Skjeldbreia gård og Oslomarka Trekkhundklubb

                           
Skjeldbreia med Kafe`n i bakgrunnen

                            Vi setter så kursen videre mot Bysetra i fortsatt flotte spor og etter noe opp og noe ned, kommer vi til et løypekryss uten skilt der vi velger å fortsette rett frem. Vi skulle nok ha tatt av til venstre i krysset for vi endte nå på parkeringsplassen der sporene stanset.

Vi tok av skiene og ruslet over p-plassen mot Raudsjøveien til bom, men så ingen løype der. Vi gikk noe tilbake og fant en hundespannsløype som gikk utover myra og vi fulgte denne ca 100 m og kom så inn på oppkjørt løype som gikk i den retning vi hadde tenkt oss da målet nå var Grusbakken ikke langt fra Durud i Enebakk. Løypa som krysset Raudsjøveien ca 50 m fra bom der vi snudde,  fortsatte nå igjennom noe kuppert skogsterreng før vi kom inn på “drømmeløypa” som er ca 4 km lang og  som går over Andersrudåsen. 

                            
Terje i “drømmeløypa” over Andersrudåsen

                            I de flotteste løyper og med sol i ansiktet, fortsatte vi videre og etter hvert begynte det å gå nedover. Farten var stor og brattere ble det ettersom vi nærmet  oss Grusbakken og i den siste bakken tok jeg av skiene og gikk ned til løypekrysset ved Grusbakken. Terje var noe tøffere og med tunga rett i mun og på stive ben, kom han seg velberget ned han også. Nå kunne vi bare konstantere at det ikke var mye feste igjen.

                           
Fra løypekrysset på Grusbakken

 

                            Fra løypekrysset ved Grusbakken valgte vi å ta til venstre og etter å ha gått opp noen bratte fiskebensbakker, flatet  det ut og  og vi fortsatte nordøstover  til Forfoten. Her delte løypa seg og vi satte kursen rett frem over vannet, igjennom skog  på scooterløype og frem til Børtervann. Løypa i skogen var både tøffe og krevende, da underlaget var hardt og løypa smal slik at det ble vanskelig å ploge. Det ble både knall og fall men heldigvis ingen skader hverken på oss selv eller utstyr.

                           
Børtervann

                            Vi skled ut på isen der løypene fortsatt var bra og det gikk greit å ta seg fremover på vannet. Begynte å bli blødt enkelte steder men ellers ok. Etter å ha gått et stykke utover vannet passerte vi under en kraftledning og  i et løypekryss utpå vannet tok vi til venstre og gikk i land ved Tangentjern. Her endte også vår løype på Raudsjøveien som var brøytet og vi gikk 700 – 800 m til fots. Vi passerte Raudsjø skole (gammel skole fra tidlig 1900 tallet) og noen hudegårder samt hytter før vi kom frem til Raudsjøen.  Her satte vi på skia og dro utover vannet og holdt til høyre rundt en odde der løypa gikk inn til land igjen. Vi krysset nok en gang Raudsjøveien og forsatte på skogsvei i flotte løyper som holdt godt til tross for sol og varme. Vi kom så ut på Mosjøen og  denne gikk vi delvis på langs og  klatret så opp til Vangen skistue.

                           

                            Vangen skistue

                       

                           
Inne på Vangen

                            Etter å ha vært på farten i ca 4 t 30 min. begynte det å røyne på, og det ble derfor en fortjent pause på Vangen skistue der vi kjøpte  hjemmelaget skillingsbolle og en flaske Vørterøl. Hjemturen hadde vi nå tenkt å gjøre så enkel som mulig. Vi hadde lagt på noe hurtigklister og dette funket bra for en stund. Vi passerte Skjeldbreia vannet og fortsatte i hovedløypa mot  Klokkerudstallen i ca 500-600 m til Flømyra. Der tok vi av til høyre og passerte Eriksvann fra sør til nord og så på scooterløype gjennom skog til Søndre Skytten ved Sør Elvåga.

                            
Her ved Sør Elvåga har beveren satt sine spor.

                           
Fra Søndre Skytten til Nordre Skytten og Elpaso

                            Vi skled så ut på Sør Elvåga og gikk over denne på langs fra sør til nord og gikk i land ved Skytten brua. Her fortsatte vi i preppa løyper  til Petersbråtan, opp langbakken til Høyås, forbi Ødegården og ned til Kattisa. Staket over vannet til Bråten og så hjem til Haraløkka.

                            En fantastisk flott tur i Østmarka der vi har utforsket områder vi ikke tidligere har vært. Vi brukte 6 t 22 min.

                            Løypene holder godt og det er gode muligheter for at det kan bli en tur på ski i Østmarka denne påsken.

                       

                           Ca 45,7 km

                            #østmarka #oslomarka #skitur #mosjon #friluftsliv

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1090

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top