Østmarka; Skullerudstua – Grønmo – Trollvann ….

7 okt. 2024. Fra Haraløkka tar jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka før jeg svinger ned mot Hullet og Skraperudtjern. Straks etter er jeg ved Skullerud Idrettsplass og Skullerudstua der jeg møter Einar for felles tur.

 

Skullerudstua er serveringssted øst for Skullerud T-banestasjon og utfartsparkering. Bygd av Oslo kommune i 1980. Eies av Oslo kommune og drives av Skiforeningen som leier det ut til vertskapet som er Hilde Bunæs og Francisco Barrera Apolinario. Se mer om Skullerudstua HER:
Ved Skullerudstua er det idrettsanlegg for bruk både sommer og vinter. Det er Rustad IL og Oslo kommune, Bymiljøetaten, som har driftsansvaret for anlegget. I 2022 ble det åpnet nytt arenabygg som skal brukes i forbindelse med aktiviteter og konkurranser i idrettsanlegget.

Vi følger veien opp til Vannverket og fortsetter så videre i lysløypa eller løype Ø32 (se nedenfor) fremt til Trollvann og F-ruta.

1,0 km, Langbråten bebodd småbruk. Veibom. I området mot syd er det mye rådyr, og det går en gammel steinvei i fjellet syd for skiløypa. Man kan fortsatt se rester etter veien i skrenten opp mot Gjersrudleikene. 1,5 km, Sølvdobla. Idyllisk lite vann, lokker som sølv i sommerhalvåret. Tidligere kjent bevervann. Vannet er reservoar for fyllplassen på Grønmo, og vil bli brukt ved eventuell brann. Pompehus syd for vannet. Speiderhytte. 2,5 km, Veiskille. I veidele svinger veien opp til Østmarkskapellet. Skogsveien mot Trollvann er av ny dato. Etter planene skulle veien vært bygget fram til Smørhullet, men anleggsarbeidet ble stanset etter protester. 

 

Trollvann

Fra Trollvann som ligger sørøst for Østmarkskpl. tar vi F-ruta (Flyktningeruta) mot Smalvann et stykke før vi fra sti-kryss tar til høyre. Stien  som er blåmerket går nordover på sva langs Langvannsbrenninga til sti- og løype-kryss ved Gudbrandsdalen. Vi velger å ta til venstre opp Lillehammerbakken til Breidåsen og deretter umerket sti på åskammen langs Lauvdalen og Gudbrandsdalen. Vi nyte å løpe på sva nedover i deler av den aller første lysløypa som ble anlagt i Østmarka.

“Rundløypa Fjellstadbakken – Østmarkskapellet – Ødegården var Østmarkas første lysløype som Skiforeningen fikk anlagt i 1958. De hadde god hjelp med prosjektet fra Oslo kommune, Statens Ungdoms- og Idrettskontor, lokale velforeninger og Oslo Lysverker. Løypa lå i terrenget uten vei og var meget vanskelig å preparere. Løypa ble nedlagt i 1994. Fakta; Østmarka fra A til Å.

Den siste biten frem til grusveien på Ødegårdsletta går greit. Her var lysene tent og skulle vi ha vært senere ute så er hodelykt et must. Fra sletta følger vi en opplyst grusvei til Trekanten, Løkka, Rustadsaga og Stallerud der vi skiller lag. Einar løper videre mot Skulleruddumpa mens jeg fortsetter opp skolebakken og hjem langs Bølerlia.

Ca 14,1 km

Se tur på Strava HER:

Se flere bilder fra samme tur;

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1270

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top